13. 06. 2021.
Kako im vjerovati poslije presude?

Kako im vjerovati poslije presude?

Kako im vjerovati poslije presude?

Prenosimo kompletno Novakovo obraćanje na pitanje novinara za komentar o presudi Viktoru Troickom:

“Spremio sam podatke na vreme, jer sam znao da ćete me to pitati. Pre svega, Viktor mi je dobar drug. Znam ga od kada sam imao osam godina. Pričao sam I sa njim I sa njegovim agentom I pažljivo sam pratio sve što se zbivalo u poslednjih 5 meseci.

Ovo su loše vesti za njega, ali i za mene i sve koji su bliski sa njim. Ali ne samo za nas. Ovo potvrđuje da sistem koji sprovodi WADA ne funkcioniše. Zašto to kažem? Kao teniski profesionalac, znam da je moj posao da igram, poznajem i poštujem pravila svog sporta.

Ali kada se desi da ste slučajno izabrani da date uzorak krvi ili urina,predstavnici WADA koji su na turniru trebalo bi da vam budu na raspolaganju za sva objašnjenja, da vam protumače pravila, i da vam objasne koliko teške posledice možete da snosite ako propustite test. U ovom slučaju predstavnica WADA to nije učinila.

Prvo i osnovno, Viktor nije bio pozitivan na bilo koju zabranjenu supstancu. Ne želim da kažem da njegova krivica ne postoji, ali mu je toga dana bilo loše, već je to prijavio i zamolio da krv dâ sledećeg dana. Nije želeo ništa da sakrije, jednostavno mu nije bilo dobro.

Ona mu nije jasno predstavila posledice koje bi mogao da snosi ukoliko ne dâ uzorak. Naprotiv, rekla mu je da treba da napiše izveštaj i da će sve biti u redu. Zbog njenog nemara i njenog neprofesionalizma on je isključen sa ATP tura na godinu dana.

Zbog toga što se njemu sada desilo ja, kao profesionalac, sada ću biti nervozan kada budem odabran za testiranje. Čuo sam i Endija Marija, koji je najavio da će tražiti da nezavisna laboratorija paralelno obrađuje isti uzorak koji on bude davao WADA i IDTM. Mislim da to govori dovoljno.

Ja im više ništa ne verujem. Ne verujem u njihovu priču. Nemam poverenja u predstavnike WADA i IDTM, jer bi sutra oni mogli, zbog svog nemara, neprofesionalizma i nesposobnosti da objasne pravila na pravi način, da zature ili pobrkaju rezultate testa koje im dajem, ili nešto još gore.

Kompletna procedura sa sudskim procesom usemerena je protiv igrača i njegovih prava. Ne znam koliko ste upoznati sa procedurom, ali kada vas optuže, dužni ste da odete na sud koji je smešten u Londonu. Taj sud zove se Antidoping tribunal i direktno ga finansiraju IDTM i WADA. Nezavisno od toga kakve su okolnosti, dovoljno je pogledati na istoriju tog suda – nikad se nije desilo da igrač dobije spor na tom sudu.

Zato je izvesno da ćete u najmanju ruku izgubiti vreme, kao što smo videli u slučaju Marina Čilića. Pričao sam sa njim prošle nedelje. Na kraju se ispostavilo da mu zapravo nisu našli zabranjenu supstancu u krvi. I šta se onda dogodilo? Ko će snositi odgovornost zbog toga? Čija je krivica što je momak izgubio četiri-pet meseci svog života, karijere, novca, ATP bodova, svega? To je njegov posao, njegov život. Ko će odgovarati zbog toga.

Viktor neće moći da igra do jula sledeće godine, a ova gospođa, koja je tog dana bila predstavnik WADA na turniru, sutra će se mirno vratiti na svoj posao. I niko zbog toga neće odgovarati, a samo će on snositi posledice. Zašto?

Ne znam da li ste pročitali zvanično saopštenje CAS u Lozani, kojem se Viktor žalio na presudu, u kojem tribunal objašnjava da je u pitanju veliki nesporazum. Da vam ne bih pričao napamet, pročitaću vam šta piše u saopštenju: Tribunal u Lozani kaže da propisi nisu dobri, jer bi predstavnik WADA morao da bude obavezan da se u ovakvim slučajevima obrati predstavniku ATP. Tribunal predlaže promenu propisa.

Posle ovakvog saopštenja i cele ove situacije, samo igrač snosi posledice. ATP, koji bi trebalo da bude udruženje teniskih profesionalaca i koji bi po logici trebalo da kao upravno telo stane iza igrača, neće ni odgovoriti na ovo saopštenja i neće učiniti ništa za Viktora.

Viktor je ostao potpuno sâm. Čilić je bio u istoj situaciji, ko zna koga sutra čeka ista sudbina, i sve to zbog nemara i neprofesionalnosti predstavnika WADA, tih takozvanih profesionalaca. Za mene je to jedan od primera stvari koje pod hitno treba da se promene u tenisu.

Posle ovoga ja u njih, njihove propise i njihovu proceduru nemam ni najmanje poverenja, i zbog svog emotivne povezanosti, jer Viktora znam od kada smo bili dečaci, ali i zato što sam pratio sve što se događalo u ovom slučaju.

I to je to. To je moja izjava. Žao mi je što ovoliko traje, ali morao sam to da kažem, ne samo zbog njega, već zbog svih igrača, zbog samog sporta. Ovo je besmisleno”, rekao je Đoković za B92.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender