Filipinima se pribiližava tajfun

Filipinima se pribiližava tajfun

Filipinima se pribiližava tajfun

Takođe, sve spasilačke službe su stavljene u pripravnost.

Tajfun napreduje iznad Pacifika brzinom od 30 km/h i mogao bi da se pretvori u supertajfun, upozorava filipinski ministar za nauku i tehnologiju Mario Monteho, a prenosi Rojters.

Očekuje se da će tajfun do pomenutih ostrva stići u petak, oko podneva po lokalnom vremenu. U oblastima Cebu, Bohol i Albaj zatvorene su škole i pripremljena skloništa i zalihe hrane. Lokalnim službama za krizne situacije upućeni su i stručni savjetnici, kako bi bile izbjegnute žrtve. Evakuisano je i stanovnštvo u regionima podložnim klizištima.

U oblastima koje će se naći na udaru tajfuna, u skloništa je već smješteno na hiljade ljudi čije su kuće uništene u zemljotresu jačine 7,2 stepena Rihterove skale koji se dogodio 15. oktobra i koji je usmrtio više od 200 osoba.

Filipine inače, svake godine pogađa dvadesetak tajfuna. U 2012. najjači je bio tajfun Bofa, koji je sravnio sa zemljom tri priobalna grada na ostrvu Mindanao, pri čemu je poginulo 1.100 ljudi, a uništeni su usjevi, imovina i infrastruktura čija je vrijednost procijenjena na 1,04 milijarde dolara.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender