25. 10. 2021.
Hrana za enklave: Srbima stigla pomoć iz Francuske

Hrana za enklave: Srbima stigla pomoć iz Francuske

Humanitarna organizacija “Solidarnost za Kosovo” iz Francuske poslala je novi šleper, sa 10 tona hrane narodnoj kuhinji “Majka Devet Jugovića“ u Prekovcu kod Novog Brda.

Ovaj konvoj pomoći je drugi za redom u posljednje tri sedmice. Naime, Francuzi su već svoju humanost pokazali još u oktobru ove godine organizujući sakupljanje i prevoz više od 12 tona hrane za siromašne porodice na Kosovu i Metohiji. Ukupna težina poslate hrane za ovu jesen prelazi 20 tona.

– Kad smo dobili molbu od Raško-prizrenske Eparhije da priteknemo u pomoć narodnoj kuhinji, naši dobrovoljci su odmah krenuli u akciju u Francuskoj i uspjeli da za kratko vrijeme sakupe ogromnu količinu hrane. Zadovoljni smo što je drugi šleper hrane stigao prije zime, kao što smo obećali nakon prve pošiljke u oktobru – kaže Arno Gujon, osnivač ove organizacije.

12

U toku prošle godine francuski volonteri su u raznim akcijama prikupili preko 40 tona hrane za gladne na Kosovu, što je umnogome pomoglo rad narodnih kuhinja, pogotovo u zimskom periodu. U Narodnoj kuhinji su se zahvalili “organizaciji Solidarnost za Kosovo za akciju prikupljanja hrane u kojoj su volonteri pokazali izuzetan sluh za naše potrebe i što nas godinama unazad pomažu.“.

Organizacija “Solidarnost za Kosovo” broji preko 6 hiljada donatora iz cijele Francuske i oko 30 volontera koji učestvuju u radu ove organizacije. Samo u toku 2012. godine organizacija je obezbijedila 6 konvoja humanitarne pomoći, ljetovanje u Crnoj Gori za 40 srpske djece sa Kosova i Metohije i renoviranje osnovne škole “Bora Stanković“ u selu Straža kod Gnjilana.

“Solidarnost za Kosovo” finansira i humanitarnu kancelariju pri Eparhiji Raško-prizrenskoj u Gračanici, od koje dobijaju tačne informacije o situaciji i broju najugroženijih srpskih porodica na Kosovu i Metohiji.

Arno Gujon, osnivač ove organizacije, odlikovan je prošle godine medaljom kralja Stefana Dečanskog, a kompanija “Novosti” mu je 17.decembra 2012. dodijelila i specijalnu plaketu za “Najplemenitiji podvig godine”.

/Telegraf/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender