Huligani uništavaju haustor ispod RK “Boska”

Huligani uništavaju haustor ispod RK “Boska”

Huligani uništavaju haustor ispod RK “Boska”

Direktor RK “Boska” Lubomir Dakić kaže da iako oni čine sve da bi taj prolaz učinili urednim, situaciju im otežavaju neodgovorni pojedinci koje čak ni nadzorne kamere ne ometaju u vandalskom ponašanju. Dakić ističe da je u petak postavljena nadzorna kamera na stepeništu kod ulaza od pijace, a pojedinci su već u subotu uspjeli da išaraju zidove i devastiraju prolaz.

Ogromna šteta svaki vikend

– Radnici obezbjeđenja su na monitoru uspjeli da vide djecu koja šaraju zidove, ali dok su stigli, oni su već pobjegli. U subotu su oblijepili silikonom stiropor preko stubova u prolazu. Ne možete vjerovati šta im sve padne na pamet. Prosipaju pivo po stepenicama, uriniraju, ostavljaju smeće, nalazili smo i igle i šprice. Mi činimo sve što je u našoj moći da taj problem spriječimo. Proteklog vikenda urađeno je kompletno čišćenje, krečenje, farbanje i radovi su nas koštali 3.000 KM, ostalo nam je još da pored stepenica u ovom dijelu od pijace zasadimo travu. Ipak, nismo sigurni koliko će trava potrajati – kaže Dakić.

On naglašava da su pomoć tražili i od grada i od MUP-a.

– Nekoliko puta smo se obraćali gradu sa zahtjevom da se na stepenište sa oba ulaza u prolaz postave metalne rešetke i da se zaključavaju kada svim objektima u prolazu završi radno vrijeme. Iz grada nam je rečeno da zbog protivpožarne zaštite rešetke nije moguće postaviti. Danas pišem zahtev MUP-u da nešto više učine i ako ništa, da bar vikendima patrole budu češće oko samog prolaza – dodaje Dakić i naglašava da su u cilju sprečavanja šaranja zidova i izloga predložili i da folije koje su oblijepljenje na marketu “Maksi” vlasnici stave sa unutrašnje strane ili nešto drugo učine.

Vlasnica roštiljnice “Kod Dace” Dragica Srdić, koja u prolazu radi tek mjesec dana, kaže da je za kratko vrijeme imala priliku da vidi vandalizam na djelu.

Kamere im nisu prepreka

– Izgrebali su izlog nekim oštrim predmetom, potpisali se markerom po staklu. Sreća je pa sam ovaj dio na kojem piše ime roštiljnice zalijepila sa unutrašnje strane, vjerujem da bi i to poderali i išarali. Obradovala sam se kada sam vidjela da je u petak postavljena nadzorna kamera i da je sve sređeno i okrečeno. Ipak vandali su u subotu i pored kamere nastavili po starom. Kako stvari stoje, mogu ovde šta hoće, pa i zapaliti sve, niko im očigledno ništa ne može – kaže Srdićeva.

Vlasnik “Beer bara” Duško Đukić i sam je postavio nadzornu kameru, ali kaže da je vidio samo klince sa crnim kapuljačama kako šaraju zidove i nemoguće je prepoznati ikoga.
Radnik multipleksa “Palas” Aleksandar Čorbić kaže da “Palas” radi do 00.30 časova i da kada izlazi sa posla vidi djecu kako sjede na stepenicama.

– Uglavnom se radi o klincima koji nemaju gdje, pa kupe pivo u dragstoru i sjede na stepenicama. U haustoru je godinama problem standardno uriniranje, ostavljanje flaša, smeća. U zadnja tri dana je čistije, nisam siguran da li zbog kamera, ali ima i do toga što se otvaraju novi lokali, pa i oni postavljaju svoje kamere – ističe Čorbić.

Odgovore od grada i CJB Banjaluka do zaključenja broja Press RS nisu mogli dobili.

Stepenište blago rečeno zaudara

Isti problem sa vandalima ima i radnica kioska biljnih proizvoda koja kaže da je više puta znala zateći ujutro kada bi došla na posao gomilu flaša različitog pića na šanku kioska.

– Ovaj dio je koliko-toliko čišći, ali stepenište kod pijace je užas, tamo se najčešće okupljaju, uriniraju, ostavljaju smeće. Čovjek koji je prije držao gril, trudio da to pere svako jutro crijevom, jer ipak je prodavao hranu. Ja sam kantom zalivala da smrad svedem na minimum. Dolazim na posao sa te strane gdje su stepenice i tu stvarno najblaže rečeno zaudara – kaže ova radnica.

/Press RS/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender