26. 09. 2021.
Metar kvadratni za institucije 5.294 KM!

Metar kvadratni za institucije 5.294 KM!

Metar kvadratni za institucije 5.294 KM!

“Za smještaj institucija BiH i kupovinu objekta u Sarajevu odobreno je devet miliona KM, u Tuzli i Istočnom Sarajevu po milion, u Mostaru šest miliona KM i u Banjaluci tri miliona KM”, saopšteno je iz Vijeća ministara, koje je ovu odluku donijelo na prijedlog Službe za zajedničke poslove institucija BiH.

Vijeće ministara imenovalo je i Komisiju za sprovođenje postupka kupovine ovih objekata, čija će nabavka biti uvrštena u program višegodišnjih kapitalnih ulaganja do 2014. godine.

Prema odluci Vijeća ministara, devet miliona maraka odobrenih za nabavku objekata u Sarajevu predviđeno je za kupovinu 1.700 kvadrata, što znači da će metar kvadratni biti plaćen 5.294 marke. U agencijama za nekretnine smatraju ovo previsokom cijenom.

“Ako je riječ o kancelarijskom prostoru, to je više nego pretjerana cijena i za novogradnju i za sami centar Sarajeva, jer se gasi sve više firmi i slaba je potražnja za poslovnim prostorima”, rekli su nam iz nekoliko agencija.

Iz Službe za zajedničke poslove institucija BiH tvrde da juče usvojena odluka “ne mora značiti da će baš toliko koštati kvadratni metar poslovnog prostora u Sarajevu”.

“Nije određena lokacija u Sarajevu. Može to biti objekat u svakoj opštini. Ne znam hoće li biti novogradnja, vjerovatno hoće. Svako će moći dostaviti ponudu, iako ova nabavka ne podliježe Zakonu o javnim nabavkama. Moguće da na kraju budu i manje od 5.300 KM po kvadratu. Svakako će Komisija odlučivati”, rekao je Siniša Perković, direktor Službe za zajedničke poslove institucija BiH.

Tvrdi da se odlukom o kupovini objekata značajno štedi budžetski novac jer se sada godišnje plaća oko 9,8 miliona KM za iznajmljivanje prostora za smještaj državnih institucija.

Vijeće ministara juče je izmijenilo odluku o odobravanju projekta izgradnje objekata za regionalne centre Uprave za indireknto oporezivaje (UIO) u Mostaru, Tuzli, Sarajevu i Banjaluci, izgradnje graničnog prelaza Gradiška, rekonstrukcije graničnih prelaza Vardište, Deleuša, Uvac, Gorica i Užljebić i za pripremne radove za izgradnju prelaza Bijača i Svilaj. Za ove projekte, a na prijedlog UIO, juče je za oko 15 miliona KM povećano izdvajanje budžetskog novca i oni sada vrijede 74,8 miliona KM, što će biti uvršteno u Program višegodišnjih kapitalnih ulaganja za period od 2011. do 2014.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora, odobrilo je projekat rekonstrukcije objekta u sarajevskoj ulici Maršala Tita 9a za smještaj osam državnih institucija BiH te odobrilo i 1,3 miliona KM iz budžetske rezerve za ovu namjenu.

“Na ovaj način omogućit će se smještaj za 206 zaposlenika u institucijama BiH i godišnje ostvariti ušteda od 1.005.152 KM, što znači da će se investicija isplatiti za godinu i četiri mjeseca”, saopštili su iz Vijeća.

Na prijedlog Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, donesena je odluka kojom je odobren nastavak Projekta informatizacije i jačanja kapaciteta pravosudnih institucija u BiH. Ukupna vrijednost projekta je 13,3 miliona KM, od čega je 7,5 miliona donatorskih sredstva.

Za kupovinu poslovnog prostora za terenski ured Službe za poslove sa strancima u Banjaluci odobreno je 750.000 KM.

Vijeće ministara prihvatilo je juče i prijedlog Predsjedništva BiH te odobrilo ovoj instituciji da zaposli još deset osoba.

Izvor: Nezavisne.com

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender