Niko ne bi ratovao za opstanak BiH

Niko ne bi ratovao za opstanak BiH

Niko ne bi ratovao za opstanak BiH

Istraživanje, provedeno na uzorku od 1.500 ispitanika u cijeloj BiH, pokazalo je da bi, ukoliko bi došlo do “prijetnje cjelovitosti” BiH, 13,5 odsto Bošnjaka, 12,6 odsto Hrvata i 1,5 odsto Srba bilo spremno da se prihvati oružja. Većina ih se izjasnila da je spremna da problem rješava mirnim sredstvima.

U dokumentu se navodi da 35,7 odsto građana BiH vjeruje da će u budućnosti u BiH biti nekog nasilja, ali da to neće biti “pravi rat“, piše “Euro blic“.

Više od trećine ispitanih vjeruje da je moguće da se dese nasilni protesti, odvojeni etnički incidenti ili rast kriminala. Isti broj ispitanika, ipak, vjeruje da do bilo kakvog oružanog sukoba u BiH neće doći u sljedećih pet godina.

Istraživanje pokazuje da 17,7 odsto građana Republike Srpske i 7,4 odsto građana Federacije BiH vjeruje da će se prije raspasti EU, nego što će BiH postati njena članica, dok je 11,8 odsto građana Srpske i 5,1 odsto FBiH ubijeđeno da će se BiH prije raspasti nego postati članica EU.

Prema rezultatima istraživanja, sadašnje granice BiH ne odgovaraju nikome, a 28,5 odsto građana BiH iz svih etničkih grupa želi živjeti u BiH u ovakvim postojećim granicama.

Čak 71,9 odsto Srba i 53,6 odsto Hrvata želi živjeti u nezavisnom monoetničkom entitetu, dok 36,7 odsto Bošnjaka želi živjeti u BiH unutar postojećih granica, a 20,6 odsto ih želi živjeti u nezavisnom bošnjačkom entitetu.

Istraživanje je pokazalo da 13 odsto građana iz sve tri etničke grupe vjeruje da je pomirenje u BiH moguće.

List navodi da su rezultati predstavljeni Upravnom odboru Savjeta za sprovođenje mira u BiH /PIK/.

Izvor: Euro blic

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender