Banjaluka: Uhapšena dva kradljivca

Nova hapšenja u aferi “Agrobanka”

Uprava kriminalističke policije i Policijska uprava u Vranju, u nastavku akcije na otkrivanju zloupotreba u “Agrobanci”, uhapsili su pet osoba zbog postojanja osnova sumnje da su zloupotrijebili položaj odgovornog lica i nanijeli štetu “Agrobanci” od dva miliona i 400 hiljada evra.

Prema nalogu Višeg javnog tužilaštva u Čačku, uhapšeni su vlasnik preduzeća „Panto market” i većinski vlasnik povezanih firmi “Živinoprodukt”, “Žitopromet”, Kraljevačka industrija mesa”, “Pantomarket stočar” i “Panto grup doel” P. V. ( 1954), odgovorno lice “Živinoprodukta” V. R. ( 1948), sudski vještak B. R. ( 1949), predsjednik kreditnog odbora “Agrobanke” B. P. ( 1954) i član izvršnog odbora “Agrobanke” B. Z. ( 1970).

Krivičnom prijavom biće obuhvaćen i predsjednik Upravnog odbora “Živinoprodukta” N. N. (1967).

Postoje osnovi sumnje da je P.V. uz pomoć ostalih osumnjičenih tokom decembra 2010. godine u ime preduzeća “Živinoprodukt” podnio zahtjev “Agrobanci” za dodjelu kratkoročnog kredita od 254.926.560 dinara.

Kao garancija da će kredit biti vraćen u zalog je data imovina preduzeća “Živinoprodukt”, koju je sudski vještak procijenio na 517.430.870 dinara, dok je Poreska uprava u Vranju tu imovinu procijenila na 117.000 dinara, navodi se u saopštenju MUP-a.

Postoje osnovi sumnje da su sredstva odobrena po ovom kreditu iskorišćena za namirenje obaveza preduzeća kojima je upravljao osumnjičeni P. V. prema “Agrobanci”

Otplata kredita koji je uzeo osumnjičeni P. V. nije otpočela, a privredno društvo “Živinoprodukt” se nalazi u postupku stečaja.

Na ovaj način osumnjičeni su omogućili sticanje protivpravne imovinske koristi privrednim društvima kojima je upravljao osumnjičeni P. V. od dva milona i 400 hiljada evra, na štetu “Agrobanke”.

Јuče je uhapšen vlasnik firmi “GP Dom” i CBS Spasoje Tuševljak, zbog sumnje da je sa bivšim čelnicima “Agrobanke” tražio i nezakonito odobravao kredite, saznaje RTS.

/b92/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender