22. 10. 2021.
Obilježeno 200 godina od rođenja Njegoša

Film o Njegošu u Banjaluci

Obilježeno 200 godina od rođenja Njegoša

Predsjednik SANU Nikola Hajdin je, obraćajući se okupljenima, među kojima je bio i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, rekao da su Njegošu dužni i u obavezi svi koji govore srpskim jezikom, “ma kako ga na različitim prostorima sada nazivali”.

Hajdin je podsjetio da je Njegoš bio jedan od prvih članova SANU, u vrijeme kada se začela kao Društvo srpske slovesnosti, da je pisao podobno i saglasno vremenu u kojem je živio, te da je njegovo djelo nadživjelo njegovo vrijeme.

Akademik Matija Bećković istakao je da je sve što je najljepše i najdublje rečeno potpisano Njegoševom rukom i da je Njegoš samo zapisao ono što su svi znali i pamtili.

Navodeći da je od Njegoša ostalo nekoliko naslova koji su postali jevanđelja, a o kojima je ispisana čitava biblioteka, Bećković je rekao da pretočeno u metafizičke i duhovne pojmove Njegoševo djelo prestaje da bude upotrebno i postaje sveto i da Njegoš ostaje na sigurnom u poeziji, svevremen i savremen.

“Kao što se čini da smo sve manje informisani što je više sredstava informisanja, kao i da o Njegošu sve manje znamo, što se više umnožavaju njegove monografije i biografije”, rekao je Bećković, navodeći da Njegoš “ostaje veća tajna nego što je bio prije njegovog otkrivanja”.

Prema njegovim riječima, Njegoš je u trećem vijeku života dospio na onu visinu na koju dospijevaju svjetlosni sinovi sunčeve porodice, tamo gdje su Ajnštajn, Tesla i Milanković.

“Žalio je što se nije jasnije rodio, a mi gledajući današnju neizrecivu količinu jada, vidimo koliko bi pogrešio”, rekao je Bećković.

Akademik Svetozar Koljević rekao je da je Njegoš do smrti ostao privržen svojoj zemlji i odbrani nacionalnih interesa i da je vidio svoju “besudnu zemlju kao ogledalo svekolikog besudnog svijeta”.

Akademik Miro Vuksanović govorio je o tome da je Njegoš putovao po svijetu tražeći pomoć za Crnogorce, o pokušaju da ga otruju, o tome da je donio štampariju, otvorio prvu školu, pokrenuo prvi časopis.

On je napomenuo da su Njegoševi sveštenici znali i da krste i vjenčavaju, ali i da sa sabljom idu pred četama, kao i da je mirio zavađene.

Vuksanović je podsjetio da je Njegoš kao 30-godišnjak odabrao sebi grob na Lovćenu, ali da su njegovi ostaci šest puta premještani, da bi na kraju bio sahranjen u “meštrovićkom mauzoleju”, bez krsta.

“Dva veka od dana kada je stigao među svoje, kada su njegovi Crnogorci postali još više Crnogorci od onih koji su pre četrdesetak godina umesto crkve digli prokletu gomilu bez krsta, najumniji srpski pesnik istu muku muči kao nekad… Zaokružena su Njegoševa dva veka muka na oba sveta”, rekao je Vuksanović.

Skupu, koji je održan u organizaciji Odjeljenja jezika i književnosti SANU-a, prisustvovali su srpski akademici i predstavnici kulturnog života Srbije.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender