20. 10. 2021.
Stanje u pravosuđu BiH zrelo za reformu

Stanje u pravosuđu BiH zrelo za reformu

“Samo dio međunarodne zajednice i dalje ljubomorno čuva ono što je zahvaljujući njima napravljeno, a što je kao projekat propalo. Ne može se reći gdje je više problema, od Suda BiH – gdje svaki dan po jedna presuda bude poništena, Tužilaštva BiH – gdje je mnogo primjedbi i afera, Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH koji ne kontroliše situaciju, do Ustavnog suda BiH”, rekao je novinarima Radojičić.

On je izrazio žaljenje što Delegacija EU u BiH, OHR i Ambasada SAD u BiH nisu reagovali zbog stanja u pravosuđu BiH i ogromnih problema koji postoje u svim pravosudnim institucijama, nego na zaključke parlamenta Srpske.

“Narodna skupština Republike Srpske vrši kontrolnu funkciju i ima pravo da utvrđuje zaključke i stavove”, ocijenio je Radojičić.

Delegacija EU u BiH, OHR i Ambasada SAD osudili su danas pokušaje da se izvrši politički pritisak i neprimjeren uticaj na pravosudne institucije BiH, kao što je to “učinila Narodna skupština Republike Srpske 29. oktobra” usvajanjem seta zaključaka kojima se, između ostalog, traži da predsjednik Suda BiH Meddžida Kreso podnese ostavku zbog retroaktivne primjene Krivičnog zakona.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender