19. 10. 2021.
Svečana akademija “Višnjić i Njegoš” u Bijeljini

Svečana akademija “Višnjić i Njegoš” u Bijeljini

Svečana akademija “Višnjić i Njegoš” u Bijeljini

Mutabdžija je naglasio da je bitku za ćirilicu neophodno voditi daleko osmišljenije, ponekad i agresivnije.

“Vraćanje Filipu Višnjiću je vraćanje i izvorištima srpske duhovnosti i kulture“, rekao je Mutabdžija na sinoćnjoj akademiji organizovanoj u okviru višednevne manifestacije “Višnjićevi dani”.

On je dodao da je ova akademija organizovana u čast velikana srpske narodne poezije, “srpskog Homera” Filipa Višnjića, u gradu u kojem je duh i trag njegovog stvaralaštva najprisutniji.

NJegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom, koji je blagoslovio svečanu akademiju, rekao je da je ovo prilika da se sjetimo velikana, poput Filipa Višnjića i svih prije i poslije njega.

Vladika Hrizostom je svima koji njeguju duh i tradiciju velikog srpskog pjesnika, koji su na njegovom, ali i NJegoševom putu, čestitao jubilej – 20 godina “Višnjićevih dana” i 200 godina od rođenja Petra Drugog Petrovića NJegoša.

“Neka Gospod blagosilja naš srpski narod koji stvara takve velikane, kao što su s jedne strane u nauci Mihajlo Pupin i Nikola Tesla, a s druge strane Njegoš i Višnjić u narodnom stvaralaštvu pjesama i gusala”, naglasio je vladika Hrizostom.

Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Bijeljina Slavko Bašić podsjetio je da gradska uprava već 20 godina organizuje “Višnjićeve dane”, manifestaciju koja je iz godine u godinu uspješnija i posjećenija, sa bogatim programskim sadržajem.

Predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” Bijeljina Dušanka Novaković navela je da je cilj manifestacije da ovaj grad iz godine u godinu podiže na sve veći nivo kulture.

Ona je dodala da su iz “Višnjićevih dana” izrasle i mnoge institucije potrebne ovom gradu.

O imenu, veličini i značaju Filipa Višnjića besjedio je predsjednik Matice Srpske Dragan Stanić.

U kulturnom dijelu programa svečane akademije, koja je održana u Centru za kulturu u Bijeljini, učestvovao je Hor “Srbadija” i pjesnik Rajko Petrov Nogo, čijim stihovima je zatvorena akademija.

Manifestaciju “Višnjićevi dani” organizuje SPKD “Prosvjeta” Bijeljina, pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender