24. 10. 2021.
BiH neće reagovati na špijuniranje

BiH neće reagovati na špijuniranje

“BiH ne kontroliše svoj vazdušni prostor, bezbjednosni sistem drži uz pomoć drugih, a Oružane snage BiH vode NATO i EUFOR. Dakle, nema nijedne aktivnosti na nivou BiH koja je isključivo u rukama domaćih aktera, već iza toga stoje uglavnom međunarodne snage. Zato tvrdnja ovog britanskog lista i nije nikakvo iznenađenje”, ocijenila je Majkićeva u izjavi Srni.

Ona kaže da ne bi bila iznenađena da se pisanje “Indipendenta” pokaže kao tačno, iako nema takve informacije.

“Takva činjenica me ne bi iznenadila, s obzirom na to da su SAD involvirane u sve procese u BiH, te da se praktično nijedna velika stvar na političkom planu ne može dogoditi a da one ne stoje iza toga, bilo kao vinovnici, pokretači ili da samo prisluškuju”, rekla je Majkićeva.

Ona je naglasila da ništa ne bi trebalo predstavljati iznenađenje, jer je riječ o moćnoj zemlji, te da će vrijeme tek pokazati u kojoj mjeri su SAD uključene u sve tokove u BiH.

I član Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Slavko Jovičić nije iznenađen tvrdnjom britanskog lista, te ističe da danas svaki pojedinac može da za 5.000 do 15.000 KM kupi najmoderniji prislušni uređaj, pa nikakvo čudo nije da SAD vrše prisluškivanje.

“Bez želje da širim paniku među ljudima, ranije sam nebrojeno puta ukazivao da je BiH, kao tranzitna zemlja, intresantna za obavještajne aktvnosti mnogih država, jer se kroz region odvija ilegalna trgovina ljudima, drogom, oružjem i brojnim drugom ilegalnom robom”, rekao je Jovičić.

On smatra da u brojnim nevladinim agencijama, koje su formirane stranim novcem, postoje i oni ljudi koje se bave obavještajnim radom, te da su ti primjeri bili mnogo izraženiji ranije.

Jovičić ističe da institucije BiH neće reagovati na tvrdnje britanskog lista da centar za obavještajnu aktivnost postoji u Sarajevu, naglašavajući da agencije u BiH raspolažu najsavremenijom tehnikom za obavještajni rad, ali gotovo nikakvim kapacitetima za kontraobavještajne aktivnosti.

“Suština je da je BiH još interesantno područje i zbog mudžahedina koji su ostali nakon oružanog sukoba, kao i sljedbenika vehabijskog pokreta. Evropa i SAD su svjesne tog problema i njegovog uticaja na bezbjednost”, ocijenio je Jovičić.

On je dodao da sve obavještajno-bezbjednosne službe u svijetu mogu otkriti eventualne počinioce terorističkih napada, ali nijedna od tih službe ne može sa sigurnošću tvrditi kada će neko od tih potencijalnih izvršilaca biti aktivan.

U Ministarstvu bezbjednosti BiH nisu željeli komentarisati tvrdnje britanskog lista, ističući da je riječ o spekulacijama.

“Ministarstvo bezbjednsti BiH ni od jedne relevantne agencije nije dobilo informacije da se nešto takvo dešava u BiH”, izjavio je Srni portparol Ministarstva Admir Malagić.

Iz Ambasade SAD u BiH je rečeno da neće “komentarisati svaku pojedinačnu navodnu obavještajnu aktivnost”.

“Indipendent” je objavio da se operativni centri američkih obavještajnih službi nalaze u ambasadama SAD u gradovima Evrope i centralne Azije, među kojima su Sarajevo, Zagreb i Priština.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender