26. 09. 2021.
Edukacijom osoblja srednjih škola uticati pojavu vršnjačkog nasilja

Edukacijom osoblja srednjih škola uticati pojavu vršnjačkog nasilja

Edukacijom osoblja srednjih škola uticati pojavu vršnjačkog nasilja

Slučajevi vršnjačkog nasilja česta su pojava u našem društvu, pa otuda proizlazi i potreba za ovakvim aktivnostima. Koordinator projekta „Mladići kao saveznici u prevenciji konflikata i nasilja na Zapadnom Balkanu“ u sklopu kojeg je organizovano savjetovanje, Saša Ostojić, kaže da se vršnjačko nasilje prije svega dešava zbog viška energioje mladih koji ne znaju da tu energiju usmjere na pravi način, kao zbog loših primjera u medijima i na internetu koje prihvataju kao prihvtaljivo ponašanje.

„Aktualan je primjer iz Tuzle koji upravo potvrđuje potrebu za ovakvim vrstama edukacije jer je educija glavni način borbe protiv ove pojave. Prvi korak je vršnjačka edukacije mladi sa mladima, a onda uključivanje roditelja i nastavnog kadra kako bi se stvorila jasna slika u društvu da nasilje nije prihvatljiv oblim ponašanja,” kazao je Ostojić za naš portal.

Socijalni radnik Poljoprivredne škole iz Banjaluke, Vladimir Ninković, kaže da u njihovoj školi do sada nije bilo nekih većih problema što se tiče vršnjačkog nasilja, uglavnom se radi o sitnim problemima koji se riješe unutar škole. On smatra da je nasilje problem društva i da ima korjene u porodici, te da njegovom razvoju doprinose mediji i vršnjaci.

„Važno je da se roditelji, učitelji i školski kadar više bave ovim poroblemom kako bi se spriječilo njegovo širenje.  Jako je važan preventivni rad kako nastavnika tako i stručnog tima koji čine pedagog, psiholog i socijalni radnik. Roditelji su često ti koji ne prihvataju činjenicu da njihovo dijete ima problem, i zbog toga je vaćno i njih uključiti u edukativne aktivnosti”, kaže Ninković.

IMG_1436

I sami učenici kojih je ovaj problem tiče, direktno ili indirektno, svjesni su potrebe da se o ovoj pojavi više javno govori. Aleksa Matić, učenik trećeg razreda bajalučke Gimnazije, kaže da u njegovoj školi nije bilo slučajeva vršnjačkog nasilja, ali je od drugova iz drugih škola čuo za takve primjere i da se nada da će ih, zahvaljujući ovakvim aktivnostima,  biti što manje.

„Veliki je značaj ovakvih savjetovanja kako bi osoblje škole na što bolji način pristupilo ovoj temi. Smatram da je uzrok pojave vršnjačkog nasilja u našoj istoriji i ratu  koji je doveo do promjena društvenih vrijednosti i ekspoatacije nasilja,“ rekao je Matić, dodajući da edukacije počinje u porodici kroz razgovor sa roditeljima.

Savjetovanje se sprovodi u okviru projekta „Mladići kao saveznici u prevenciji konflikata i nasilja na Zapadnom Balkanu“ koji se već sedmu  godinu  sprovodi širom Republike Srpske, ali i u Srbiji, Hrvatskoj i na Kosovu. Namijenjeno je nastavnom osoblju i stručnim saradnicima, zaposlenima u srednjim školama.

Program pruža osnove o metodologiji prevencije nasilja u radu sa mladićima kao i primjerima dobre prakse koji se mogu primijeniti u redovnom školskom programu. Na današnjem savjetovanju učestvovalo je 44 predstavnika 42 škole škola iz 15 opština i gradova banjalučke regije.

Izvor: eTrafika

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender