24. 10. 2021.
Velika bezbjednosna prijetnja 1.500 stranih obavještajaca

Velika bezbjednosna prijetnja 1.500 stranih obavještajaca

Velika bezbjednosna prijetnja 1.500 stranih obavještajaca

Galijašević je objasnio da u BiH djeluje jedan obavještajni aparat sastavljen od tri prividno sukobljena islamska centra, a zapravo su u obavještajnoj sinergiji.

“Između njih uopšte nema antagonizma. Naprotiv, oni razmjenjuju podatke, a neki od njih ponekad sarađuju i sa SAD. To je aparat od oko 1.500 ljudi koji su prava bezbjednosna prijetnja BiH. Oni pokazuju spremnost da utiču na društvene procese i da se pripreme za eventualni sukob u BiH. Ako pogledate analizu Kancelarije UN u Sarajevu, vidjećete da se prognozira novi etnički sukob u BiH, koji neće imate ratne razmjere, ali će svakako biti brutalan”, upozorio je Galijašević.

Prema njegovim riječima, BiH je poprište velikih obavještajnih operacija, koje izvode mnoge zemlje, posebno zemlje islamskog svijeta, a neke od njih su i saveznici SAD.

“Tu je riječ ne samo o direktnom angažmanu američkih obavještajnih službi NSA i CIA, već i o suportu koje im na terenu pružaju hrvatske obavještajne službe”, rekao je Galijašević.

U BiH, kaže on, postoji ono što je trenutno najznačajnije, a to je obavještajno-bezbjednosni aparat koji dolazi iz islamskih zemalja, odnosno odvojeni obavještajni aparat iza koga stoji Islamska Republika Iran koja na terenu u BiH ima oko 700 obavještajaca.

Prema njegovim riječima, taj obavještajni aparat svakodnevno djeluju kroz razne institucije – kroz naučno-istraživački institut “Ibn Sina”, televizije Sahar i Behar, te kroz nevladine organizacije kao što je iranska “Birc” u Goraždu…

“Naravno, pored Irana, u BiH snažno djeluje i takozvani arapski obavještajni sistem na čijem je čelu Saudijska Arabija, kojoj pomoć i suport pružaju Katar, Emirati, Egipat, Kuvajt… Naše službe, za sada, već imaju evidentirano između 300 i 400 obavještajaca iz ovih zemalja koji djeluju u BiH. Saudijska Arabija i njoj bliske zemlje djeluju preko džamije Kralja Fahda u Sarajevu i to isključivo posredstvom militantnog radikalno-islamističkog pokreta vehabija”, istakao je Galijašević.

Takođe, dodaje on, tu je i Turska sa svojim obavještajnim aparatom, koji djeluje preko vladinih institucija i ambasade, ali i preko fondacije “Insan Hak Hurijet”, koja u Zenici okuplja “Akos”, u Bihaću “Solidarnost”, Tuzli “Servis za kreativna rješenja”….

Komentarišući pisanje lista “Indipendent” da se operativni centri američkih obavještajnih službi nalaze u ambasadama SAD u gradovima Evrope i centralne Azije, među kojima su Sarajevo, Zagreb i Priština, Galijašević kaže da SAD sigurno kontrolišu militantne grupe u BiH, od kojih su neke čak stvorene pod njihovim nadzorom i ingerencijom.

“Oni pokušavaju te rizične grupe, poput vehabijskog pokreta, ostataka mudžahedina i aktivne islamske omladine, usmjeriti u pravcu realizacije vlastitih interesa u arapskom svijetu”, naveo je Galijašević.

S druge strane, kaže Galijašević, SAD svakako prisluškuju obavještajno- bezbjednosne službe u BiH i na taj način prate njihov rad.

“Istovremeno, oni prisluškuju, prate i nadziru zvaničnike i medije i prave ono što je najbitnije – kvalitetne analize o procesima koji se ovdje dešavaju u svim društvenim sferama”, istakao je Galijašević.

On je dodao da javnost zna da SAD prisluškuju, osmatraju i prikupljaju podatke iz svih zemalja svijeta, ali ono što je značajno jeste da prikupljanje podataka u Njemačkoj nije istog značaja kao prikupljanje podataka u BiH.

“Ovdje nema razloga za takozvanu ekonomsku špijunažu, ali ima razloga za neka druga bezbjednosna praćenja, nadziranja, posebne nadzore i kontrole političkih procesa, javnih ličnosti i medija”, objasnio je Galijašević.

Govoreći o obavještajnom aparatu EU, Galijašević ističe da EU djeluje preko par nevladinih organizacija. Ona nema svoj klasični obavještajni aparat, mada je u BiH u dobrim kapacitetima prisutna i njemačka i austrijska obavještajna služba, ali je to beznačajno u odnosu na snagu obavještajnog aparata SAD i islamskog faktora.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender