Izrael: Nismo otrovali Arafata

Izrael: Nismo otrovali Arafata

Arafatova udovica Suha Arafat rekla da su švajcarski forenzički testovi dokazali da je umro od trovanja radioaktivnim polonijumom 2004. godine.

“Nikada nismo donijeli odluku da ga fizički povrijedimo”, rekao je za izraelski radio Silvan Šalom, ministar za energiju, koji je u vrijeme Arafatove smrti bio šef izraelske diplomatije i član užeg sastava vlade.

“Po mom mišljenju, to je bura u čaši vode. Ali čak i da je bilo (trovanja), to sigurno nije Izrael. Možda je neko drugi iznutra pomišljao ili imao interesa da to uradi ,” dodao je Šalom.

Arafatova udovica je dugo tvrdila da je nešto sumnjivo u vezi sa smrću njenog supruga i nakon objave forenzičkih testova rekla da misli da se može okriviti neko iz kruga palestinskog lidera, prenio je Rojters.

Na Zapadnoj obali visoki član Palestinske oslobodilačke organizacije pozvao je ponovo na međunarodnu istragu Arafatove smrti.

Apel je upućen nakon što je novinski kanal Al Dzazire objavio švajcarski naučni izvještaj zasnovan na ispitivanju uzoraka kostiju uzetih iz Arafatove grobnice prije godinu dana u kome se navodi da je nađen neoubičajeno visok nivo smrtonosnog polonijuma na tijelu dugogodišnjeg palestinskog lidera.

“Ta stvar zahtijeva osnivanje međunarodnog sudskog tijela da je ispita i izvršioca pozove na odgvornost”, rekao je Vasel Abu Jusef Rojtersu, dodavši da je Izrael taj koji je imao interesa da Arafat umre.

Juval Stajnic, izraelski ministar zadužen za obavještajne službe, odbacio je takve optužbe kao apsurdne i kao orkestriranu klevetu.

Glavni palestinski mirovni pregovarač Saeb Erekat apelovao je na osnivanje međunarodnog tribunala još prošle godine nakon što je katarska televizija prvi put objelodanila prisustvo polonijuma na Arafatovom donjem vešu i četkici za zube.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender