25. 10. 2021.
Organizuj frižider da bi smršala!

Organizuj frižider da bi smršala!

Organizuj frižider da bi smršala!

Premještanje hrane u frižideru zavarava mozak i može pomoći u mršavljenju, naročito ako namirnice složite tako da prvo što ugledate bude zdrava hrana, objasnio je doktor Brajan Vansink, autor knjige “Dizajnersko mršavljenje: Jednostavna rešenja za svaki dan”.

Frižider je najbolje organizovati na svakih nedjelju dana jer nered odvlači pažnju sa zdravih namirnica, piše Vansink.

Gornja polica za pića

Tri puta češće se poseže za onim što prvo vidimo nego za namirnicama koje su na dnu frižidera. Upravo zbog toga na najvišu gornju policu treba staviti zdrave napitke kao što su mlijeko i voda. Unošenje tečnosti smanjuje apetit i pomaže u mršavljenju, naročito ako se iz ishrane izbace kalorična gazirana pića.

Na srednjoj polici čuva se voće i povrće

Srednja polica idealna je za voće i povrće, a istraživanja su potvrdila da držanje tih namirnica na vidljivom mestu podstiče ljude da jedu više voća i povrća na dan. Obilnije konzumiranje ovih namirnica u svakodnevnoj ishrani pomaže u bržem gubitku kilograma, a studija američkog Univerziteta Pen stejt potvrdila je da se jedenjem voća i povrća svaki dan može izgubiti i do devet kilograma kroz godinu dana.

Treća polica za jaja i mliječne proizvode

Jajima, jogurtu i siru mjesto je na trećoj polici. Te namirnice obiluju proteinima, a studija američkog Univerziteta Jejl pokazala je da proteini stimulišu proizvodnju kolecistokinina, hormona koji spriječava osjećaj gladi.

Fioke u frižideru “skrivaju” visokokaloričnu hranu

U fiokama je najbolje držati slatkiše i visokokaloričnu hranu. Pomjeranje sabotera dijete na dno frižidera dvostruko smanjuje želju za dezertima i masnom hranom, pa za grickalice vrijedi poslovica “daleko od očiju, daleko od želuca”.

U vratima se drže sosevi

Police na vratima frižidera savršene su za različite vrste soseva. Majonez, kečap i slični prelivi ne treba baš da budu prvo što ugledamo, jer bi trebalo da ih koristimo umjereno.

I spoljašnjost je bitna

Spoljašnji dio frižidera je podjednako važan kao i unutrašnji. Zanimljive, motivacione poruke i fotografije zalijepljene na vratima mogu da budu dobro podsjećanje na to koliko bi zapravo trebalo da jedete i šta pokušavate da postignete.

Izvor: Mondo

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender