19. 10. 2021.
Srednjoškolci će učiti vjeronauku?

Srednjoškolci će učiti vjeronauku?

Srednjoškolci će učiti vjeronauku?

To je inicijativa koja je potekla od Srpske pravoslavne crkve (SPC) i njenog Katihetskog odbora, koji je već pripremio program za ovaj predmet.

Ipak, u ovom trenutku za uvođenje ovog predmeta u srednje škole potrebno je da se sagleda finansijska konstrukcija, pregleda program koji je pripremio Katihetski odbor SPC, riješi pitanje odgovarajaće, ali i količine literature, te da se vidi da li je novi predmet moguće ukalkulisati u postojeći plan časova koje učenici imaju.

S tim u vezi, na sastanku Gorana Mutabdžije, ministra prosvjete i kulture RS, i predstavnika Republičkog pedagoškog zavoda RS sa episkopom zvorničko-tuzlanskim Hrizostomom, koji je na čelu Katihetskog odbora, a koji je održan u utorak, dogovoreno je da se za mjesec dana izađe sa jasnim stavom po ovim pitanjima, kako bi imali vremena da se sve to pripremi za narednu školsku godinu.

Mutabdžija je kazao da pitanje uvođenja vjeronauke u srednje škole u RS posmatra kao važno civilizacijsko pitanje, a ne samo religijsko, te napomenuo da će se Ministarstvo detaljno upoznati sa ovim zahtjevom.

On je naglasio da razgovori sa svim nadležnim institucijama o ovom pitanju tek slijede, kao i detaljne analize mogućnosti uvođenja vjeronauke u nastavni proces srednjih škola u RS, uz sagledavanje primjera zemalja okruženja.

Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda RS, rekao je da se u ovom slučaju radi o inicijativi da vjeronauka za početak bude uvedena u prve razrede srednjih škola u RS, a da bi to poslije nastavilo svojim redoslijedom.

“Katihetski odbor, koji je zadužen za izvođenje vjeronauke pri SPC, već je napravio program za predmet vjeronauka u prvom razredu srednjih škola”, kazao je Damjanović.

Prema njegovim riječima, usaglasili su se da se o ovoj temi mora zvanično razgovarati u Vladi RS, kako bi se vidjelo koliki bi to bio finansijski izdatak, kao i koliko ljudi bi bilo angažovano kao predavači, uz uslov da budu stručni ljudi, sa upotrebom odgovarajuće literature za učenike.

Ipak, on je naveo da se tu postavlja i pitanje da li će, u slučaju da uvedu čas vjeronauke, djeca možda biti opterećena s obzirom na to da već imaju mnogo časova sedmično.

“Dakle, sa te strane moramo izučiti opterećenost učenika i moramo to sve znati u narednih mjesec dana i izaći sa jasnim stavom, kojeg u ovom trenutku nemamo”, rekao je Damjanović, koji je pojasnio da FBiH već ima vjeronauku u srednjoj školi, a da učenici u Srbiji mogu birati između vjeronauke i kulture religija.

S druge strane, njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom ocijenio je da je uvođenje vjeronauke u srednje škole važno pitanje, napomenuvši da je RS jedina u okruženju koja to nije uradila.

S tim u vezi, on je naglasio da je to veoma važno nacionalno i vjersko pitanje, te izrazio je nadu da će u narednih nekoliko mjeseci početi ozbiljne pripreme u tom pravcu, kao što je pripremanje udžbenika i svega onoga što zahtijeva uvođenje nekog predmeta u srednje škole.

Izvor: Nezavisne.com

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender