25. 10. 2021.
Stručnjaci iz BiH bježaće u Njemačku

Stručnjaci iz BiH bježaće u Njemačku

Stručnjaci iz BiH bježaće u Njemačku

Kažu to sagovornici “Nezavisnih” iz branši koje evropska velesila najviše traži, te upozoravaju da je na ovaj način ispunjen san mnogih u BiH. Ali, maštarenja bi se bh. građanima mogla srušiti budući da, između ostalog, moraju sami naći njemačkog poslodavca koji bi ih zaposlio.

I prije nego što su ovdašnjim stručnjacima postali poznati uslovi koje Njemačka traži kako bi ih zaposlila, interesovanje je u našoj državi počelo da “bukti”. Zasad se zna da je Njemcima potrebno oko 50 deficitarnih kadrova, kao što su, između ostalih, mašinski tehničari, električari, vodoinstalateri, medicinari, mašinovođe.

Zanimljivo je na ovu vijest odreagovao Vernes Buljugija, predsjednik Sindikata mašinovođa “Željeznica FBiH”, koji nas je, kada smo ga pozvali, upitao koji su uslovi, jer i sam namjerava da aplicira za posao u Njemačkoj.

“Sto posto će brojni da pokušaju da odu, jer tamo imaju sigurnost. Pobjeći će iz ove bijede! I ja ću prvi aplicirati ako budem zadovoljavao uslove”, povjerio nam se Buljugija.

Njemci su spremni da zaposle i medicinske sestre, anesteziologe, hirurške tehničare i radnike iz srodnih oblasti, a upućeni tvrde da će ova ponuda i te kako da zagolica bh. stručnjake.

“Informacija iz Njemačke predstavlja ono čega smo se bojali mi koji razmišljamo o resursima u RS i BiH. Otvorena su vrata za odliv mozgova sa ovog terena. To znači da mnogi mogu otići i ostvariti ono o čemu odavno sanjaju”, pojašnjava Miodrag Femić, predsjednik Međunarodne asocijacije doktora medicine za jugoistočnu Evropu.

Njemcima su, pored ostalih, potrebni i tehničari za grijanje, te električari na gradnji, a Dragana Vrabičić, predsjednik Sindikata građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti RS, takođe priznaje da postoji bojazan da će radnici sa naših prostora ovu šansu da iskoriste.

“Žalosno je što naša država ne može da prepozna stručnjake, niti da ih plati i omogući im životnu egzistenciju. Ukoliko Njemačka smatra da čovjek sa ovih prostora zna da radi svoj posao, to bi trebalo da bude prepoznato i ovdje. Naš veliki problem je što će nam ostati ljudi koji nisu dobro obučeni i ne znaju dobro svoj posao”, kritikuje Vrabičićeva.

Ali, u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH kažu da je poprilično otežan odlazak radnika na rad u Njemačku, jer nije lako naći poslodavca.

“Radnik koji to uspije moraće ispuniti neke osnovne uslove, na primjer, da ima određenu kvalifikaciju koja je deficitarna na njemačkom tržištu rada, zatim da ta kvalifikacija može biti priznata u Njemačkoj, te da ima određeni nivo znanja njemačkog jezika kako bi mogao dobiti radnu vizu u nadležnom konzularnom predstavništvu”, kaže Boris Pupić, stručni saradnik za odnose sa javnošću, informisanje i izdavaštvo Agencije.

Što se tiče interesa bh. građana za odlazak na rad u Njemačku, dovoljno o tome govori podatak da Agencija već sada ima na desetine poziva dnevno od onih koji se raspituju.

“Ali, većina njih bude razočarana kada sazna da moraju naći poslodavca u Njemačkoj”, zaključuje Pupić.

Neka od zanimanja koja su potrebna Njemačkoj:

mašinski tehničar

robotičar

električar

elektroinstalater

vodoinstalater

monter gromobrana

tehničar za grijanje

mašinovođa

njegovatelj starijih osoba

medicinska sestra

anesteziolog

hirurški tehničar

Izvor: Nezavisne novine

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender