25. 10. 2021.
Sudbinu zemlje određuje narod, a ne sila i nametanje

Sudbinu zemlje određuje narod, a ne sila i nametanje

Sudbinu zemlje određuje narod, a ne sila i nametanje

“Ono što je ključno i što je isticano na svim mjestima u Moskvi je to da sudbinu tih zemalja moraju da određuju sami narodi i da ne smije da bude nikakvog nametanja sa strane, jer tamo gdje političke elite prihvate bilo kakav uticaj ili vođstvo stranaca nema ni te zemlje, ni države, a samim tim ni naroda. Zato je snažna poruka Rusije nemiješanje u unutrašnje stvari pojedinih zemalja i želja za partnerstvom”, istakao je Dodik u telefonskoj izjavi iz Moskve.

On je nakon današnjeg sastanka sa predstavnicima ruske Dume u Moskvi rekao da Rusija ima veliko razumijevanje i neku vrstu emocije za srpski narod u Republici Srpskoj i BiH, ali da ona nije ta koja će doći u BiH i definisati njenu politiku.

“Samo naše odmjerene i definisane politike mogu da pruže šansu ruskim partnerima da na multilateralnom nivou zastupaju političke principe koji se zasnivaju isključivo na pravu i pravdi, poštivanju međunarodnog poretka i prava”, ocijenio je Dodik.

Predsjednik Srpske je dodao da je na svim mjestima tokom dvodnevne posjete Moskvi nailazio na prijateljski prijem, gdje je isticano da Rusija u svakom smislu ima stabilnog partnera u Republici Srpskoj i da je njihova želja da Srpska nastavi sa afirmacijom svojih prava i to autentičnom politikom koju vodi, što samo pomaže u jačanju odnosa Republike Srpske i Ruske Federacije.

Dodik je dodao da je zvanična Moskva veoma informisana o načinu na koji se provodi Dejtonski sporazum i u potpunosti razumiju poziciju Srpske.

“Spremni su da brane provođenje međunarodnog ugovora i međunarodnog prava, što je i osnovna politika Rusije, i to ne samo u vezi sa Dejtonskim sporazumom, nego i drugim međunarodnim pravnim aktima. To je još jedna potvrda odlučnosti Ruske Fedracije da na globalnom multilateralnom, a pogotovo na nivou BiH nastavi sa odbranom onoga što je slovo Dejtonskog sporazuma”, istakao je Dodik.

On je naveo da je upoznao rukovodstvo ruske Dume sa nizom kršenja Dejtonskog sporazuma, te podsjetio da je BiH zemlja sastavljena u Dejtonu i predstavlja oblik državne zajednice sa dva entiteta koja imaju potpuno pravo da upravljaju svim važnijim poslovima u BiH, iako je, u zadnjih 10-15 godina, sve vrijeme potrošeno na to da bi se stvorila unitarno i centralistički uređena zemlja.

“Pozicija Republike Srpske je veoma jasna. Mi podržavamo Dejtonski sporazum i ne sporimo BiH u njenim dejtonskim okvirima, ali sve ono što je visoki predstavnik silom i arogancijom nametnuo, bilo političkim pritiskom ili silom zemalja koje su podržavale takvu politiku, mora u budućnosti da bude preispitano i postavljeno na logične osnove Dejtonskog sporazuma. Odnosno, sporazum entiteta mora prethoditi svakom prisvajanju bilo koje nadležnosti”, istakao je Dodik.

Dodik je predstavnike ruske Dume podsjetio i da nema saglasnosti Republike Srpske za Sud i Tužilaštvo BiH, fiskalnu reformu, koja je ranije bila provedena, kao i za otimanje nadležnosti entiteta nad Centralnom bankom.

“U Rusiji sam naišao na veliko razumijevanje i podršku da se ta pitanja stave na dnevni red i da se riješe dijalogom”, istakao je Dodik.

Predsjednik Srpske, koji večeras završava posjetu Rusiji, rekao je da se u Republiku Srpsku vraća pun pozitivnih utisaka iz jedne prijateljske zemlje u kojoj Srpska sigurno može da nađe dodatno razumijevanje za svoju poziciji.

“Možemo da nađemo i podršku i investitore koji su spremni da bez uslovljavanja, političkih traženja i bilo čega drugog ulažu u Republiku Srpsku. Evidentno je da ima novih pomaka koji će omogućiti da Republika Srpska i Rusija još više sarađuju”, istakao je Dodik.

Činjenica je da je Rusija velesila, kaže Dodik, ali je svjesna da i pored toga što je Republika Srpska mala zemlja, saradnja s njom mora da se odvija na principima obostranog uvažavanja i razumijevanja, prava, a ne sile.

“Pravo mora da bude u osnovi svih razgovora koje imamo sa svim partnerima, a pogotovo sa Rusijom”, zaključio je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je danas, prilikom posjete Vnješekonom banci, upoznat sa namjerama ove banke da reprogramira obaveze i olakša poziciju “Zarubežnjefta” kako bi projekat ove kompanije ojačao, što je od velikog značaja za Srpsku.

“To je veoma važno za nas imajući u vidu probleme u vezi sa tržištem naftnih derivata u regionu i njegovu značajnu nedostupnost za robe iz rafinerije u Brodu”, istakao je Dodik u telefonskoj izjavi iz Moskve, nakon sastanka sa generalnim direktorom Vnješekonom banke Vladimirom Dmitrijevim.

Predsjednik Srpske je naglasio da je danas imao niz sastanaka sa predstavnicima poslovne zajednice i firmi iz oblasti energetike koje su prisutne u Republici Srpskoj, kao i onima koje tek namjeravaju da ulažu u Srpsku.

“To je bila prilika i da razgovaramo o situaciji u Republici Srpskoj, tako da sam predstavnike Vnješekonom banke i poslovne zajednice u Rusije upoznao sa onim što je veoma značajno za Republiku Srpsku, a to je nastavljanje političke stabilnosti i institucionalni rad”, istakao je Dodik, koji večeras završava dvodnevnu posjetu Rusiji.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender