24. 10. 2021.
Top 10 grešaka pri šminkanju!

Top 10 grešaka pri šminkanju!

Top 10 grešaka pri šminkanju!

1. Ispobavanje ruža na nadlanici

Prilikom kupovine ruž za usne nikada ne isprobavaj na nadlanici. Na tom mjestu koža je potpuno drukčije boje i teksture, nego na usnama. Pravu boju ćeš odabrati ako prstom ili pomoću četkice uzmeš malo boje sa ruža i naneseš je na usne.

2. Uvijanje trepavica nakon maskare

To je potuno pogrešno! Nakon nanošenja maskare trepavice nisu više tako meke, pa lako možeš da ih oštetiš. Uvijač obavezno iskoristi prije nanošenja maskare.

3. Opasno kombinovanje

Obrati pažnju kakvu ćeš podlogu i rumenilo kombinovati. Tečno rumenilo treba da naneseš na tečan puder, a rumenilo u prahu na lice prekriveno puderom u prahu. Ako budeš drugačije postupila ten će izgledati neujednačeno.

4. Zapostavljanje vrata

Na licu taman puder, a vrat potpuno svijetle boje! To je najveća greška pri šminkanju. Puder se nanosi od sredine lica ka spoljnjim ivicama, sve do korijena kose, kao i do sredine vrata. Tako sigurno nećeš pogriješiti.

5. Tamno i tamno

Ako koristiš sjenu za oči tamne boje, nemoj i taman ruž. To je previše. Idealni make-up se prije svega bazira na kombinaciji tamnih i svijetlih tonova. Dakle tamna sjena i svetliji ruž.

6. Čupkanje obrva neposredno prije šminkanja

Najbolje vrijeme za čupanje obrva je veče, nakon tuširanja ili kupanja. Topla voda razmekšava kožu, pa ćeš lakše moći očupati dlačice, a crvenilo će se povući do jutra. U protivnom, pomoći će ti kockice leda koje ćeš držati na crvenim mjestima par minuta.

7. Iscrtavanje krivudavih linija

Nepravilno izvučena linija na kapku optički smanjuje oči. Znamo da nije jednostavno biti precizan. Ako ti pri šminkanju ruke drhte, jednu ruku nalakti na sto. Pri tom obrati pažnju da linija na kapku bude što tanja. Prije nanošenja kreon zagrij u rukama, jer ćeš moći izvući precizniju liniju.

8. Malo i tamno

Imaš male usne, a želiš staviti crveni ruž! Nikako! U tom slučaju izbegavaj tamne i jarke boje ruža. Osnovno pravilo glasi: svijetle boje vizuelno povećavaju usne, dok ih tamnije smanjuju. Ako ipak želiš upotrijebiti tamniju nijansu pomoći će ti sljedeći trik: nanesi vrlo malo svijetlijeg ruža na sredinu usana kako bi izgledala punije.

9. Pretjerano svetlucanje

Sve što je pretjerano gubi na značaju i tako možeš postići samo suprotan efekat. Dakle, samo umjereno i diskretno. Proizvod sa svjetlucavim česticama nanesi na jagodice, kapke ili na usne.

10. Nanošenje novih slojeva

Tokom dana je potrebno da “popraviš šminku”!  Šta raditi kako ne bi izgledalo neujednačeno? Nanesi malo osvežavajućeg spreja na lice, a zatim ga ukloni papirnom maramicom. Nakon toga, nanesi puder u prahu i razmaži ga po čelu, nosu i bradi.

Izvor: Ljepota.ba

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender