27. 11. 2021.
U banjalučkim osnovnim školama problematična četiri učenika

U banjalučkim osnovnim školama problematična četiri učenika

U banjalučkim osnovnim školama problematična četiri učenika

Naime, prema podacima Republičkog pedagoškog zavoda, ove školske godine „problematična“ su bila tek četiri učenika, od šestog do devetog razreda, koja su premještena u druge škole i to uglavnom zbog neopravdanih izostanaka i lošeg ponašanja.

U osnovnim školama u Banjaluci ove školske godine izrečene su četiri kazneno-disciplinske mjere premještanja učenika u drugu školu. Radi se o tri dječaka i jednoj djevojčici. Ovo nije masovna pojava, sporadični slučajevi su prisutni u približno istom obimu posljednjih nekoliko godina.

Uglavnom se radi o djeci iz disfunkcionalnih porodica i doma – kaže direktor pomenutog zavoda Predrag Damjanović. On dodaje da se učenici premještaju uglavnom iz svoje u najbližu školu, kao i to da premještanje učenika, prema saznanjima škola, daje pozitivne rezultate.

“Premještanje učenika u druge škole svakako rezultira promjenama u ponašanju, a samim izmještanjem utiče se na promjenu sredine, ali i društva učenika, a tu je i drugačiji pristup drugog nastavnika, itd. Škole navode da postoje pozitivni efekti ovih mjera i da škole razmjenjuju informacije o daljem napredovanju tih učenika”, ističe Damjanović.

U pomenutom zavodu takođe dodaju da je prošle godine najviše učenika premješteno iz OŠ “Jovan Jovanović Zmaj“. Direktor ove škole Dijana Bogdanović naglašava da je premještanje učenika uvijek posljednja opcija, odnosno u onim slučajevima kada ne može da se pronađe nijedan drugi način da bi problem bio rješen.

“Mi po zakonu ne možemo da izbacujemo djecu iz škole, što je nekada bilo moguće. To je sigurno najdrastičnija moguća metoda, ali i metoda koja bi imala dalekosežne posljedice kako na to dijete, tako na njegove roditelje, ali i cijelo društvo i upravo iz tog razloga odlučujemo se na premještanje učenika u drugu školu. Glavni razlozi za premještanje su neopravdani izostanci, ali i razni oblici neprihvatljivog ponašanja učenika. Nekada se premještanje pokaže kao dobar potez, nekada ne, ali škole međusobno sarađuju i uvijek se traži najbolje rješenje kako bi se djeci pomoglo”, naglašava Bogdanovićeva.

Kada su srednje škole u pitanju pojedinačnih problematičnih slučajeva uvijek ima, ali su rijetki i uglavnom se nađe rješenje koje ide u korist učenicima, roditeljima, ali i samoj školi. Pedagog Gimnazije Ranka Tutnjević, koju pohađa 1.275 učenika, kaže da u ovoj školi pravila moraju da se poštuju i da to učenici znaju.

“Gimnazija je svakako izuzetak po kvalitetu učenika, pravila se znaju, ali se i poštuju. Rijetkost je da se pravila krše, to bude jedan ili nijedan učenik na godišnjem nivou i uglavnom se rješava u dogovoru sa roditeljima, tako da učenik bude premješten u neku drugu, „lakšu“ školu”, kaže Tutnjevićeva.

Izvor: Agencije

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender