25. 10. 2021.
U Hitnoj stotinu pacijenata dnevno

U Hitnoj stotinu pacijenata dnevno

U Hitnoj stotinu pacijenata dnevno

U Domu zdravlja ističu da su promjenljivi vremenski uslovi glavni razlog povećanja broja posjeta ljekarima.

– Proteklih dana najviše su se javljali srčani bolesnici zbog problema s pritiskom, zatim pacijenti koji imaju problema sa disanjem, a bilo je i onih sa stomačnim tegobama i povišenom temperaturom – rekla je portparol Doma zdravlja Dušica Stanković.

Ona je dodala da su u utorak u toku dana i noći u Hitnu primljena 92 odrasla pacijenta i 18 djece, a obavljeno je i 18 kućnih posjeta.

Doktor porodične medicine Mladen Šukalo kaže da je, zbog temperaturnih oscilacija, u porastu broj pacijenata sa akutnom upalom disajnih puteva, prvenstveno u dječijoj dobi, jer su djeca i najosjetljivija kada je riječ o ovim problemima.

– Povišena temperatura, kašalj, sekret iz nosa, upala grla i napadi bronhitisa takođe su česta pojava u ambulantama ovih dana – rekao je Šukalo i objasnio da je sve više i hroničnih bolesnika koji se javljaju ljekarima.

Najčešće su tegobe prouzrokovane variranjem krvnog pritiska, astma, kao i pogoršanje srčanih oboljenja.

Goran Živković, koji se ljekaru obratio zbog visoke temperature, kaže da je netipično vrijeme za ovo doba godine “kumovalo” njegovom zdravstvenom stanju.

– Ljekari kažu da je u pitanju virusna infekcija. Savjetovali su mi odmor i bolju ishranu – rekao je Živković.

Hitna u punom sastavu

Iako je obim posla u Hitnoj povećan, u ovoj službi tvrde da raspolažu svom potrebnom opremom i odgovarajućim kadrom. Dušica Stanković kaže da u dnevnoj i noćnoj smjeni rade po tri tima, s tim da u noćnoj smjeni radi još jedan ljekar koji pregleda djecu.

– Na raspolaganju je osam sanitetskih vozila sa cjelokupnom opremom kao i odgovarajući kadar – istakla je Stankovićeva.

/Glas Srpske/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender