19. 10. 2021.
Više birača nego popisanih!

Više birača nego popisanih!

Naime, u opštini Kozarska Dubica pravo glasa na posljednjim izborima imalo je 23.696 građana, a preliminarni podaci završenog popisa pokazuju da su u ovoj opštini popisana 23.074 stanovnika. Slična situacija je i u opštini Krupa na Uni, gdje prema podacima Centralne izborne komisije BiH pravo glasa ima 1.799 stanovnika, a ukupan broj popisanih je 1.687.

Nesrazmjerno je i u Banjaluci, gdje je popisan 199.191 stanovnik, dok je pravo glasa na lokalnim izborima imalo njih 181.530, ili 91 odsto od popisanih ove 2013.

Aleksandar Radeta, predsjednik banjalučke izborne komisije, rekao je da su, sudeći po broju registrovanih birača, očekivali da u Banjaluci živi između 240.000 i 260.000 stanovnika, što se na kraju ispostavilo da nije tačno.

“Nesrazmjeran broj birača i stanovnika otvara mogućnost za manipulacije. Popis je pokazao da je u Banjaluci mnogo onih koji su tu izvadili ličnu kartu, a uopšte ne žive ovdje već negdje u Švedskoj, Danskoj, Njemačkoj i tako dalje”, kazao je Radeta.

On je naveo da opštinske izborne komisije tu ne mogu ništa, jer spisak preuzmu samo od Centralne izborne komisije, koja u saradnji s Agencijom za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH pravi konačan izborni spisak.

Stevo Pašalić, demograf, smatra kako je odnos biračkog tijela u ukupnoj populaciji, a koji iznosi od 79 do 80 odsto, jasan znak da su podaci iz biračkih spiskova prenaduvani.

“Da su podaci iz biračkih spiskova pouzdani, popis nam ne bi ni trebao. Njima se može manipulisati, jer neko može imati dvojno državljanstvo, a da se prijavi i glasa u BiH. Oni mogu da budu kao jedan od orijentira, ali pod uslovom da nisu naduvani”, kazao je on.

On je napomenuo kako je i Haški tribunal na osnovu biračkih spiskova pokušao da izrađuje svoje studije, koje je on uspio da pobije.

Prema Pašalićevim riječima, postoje i opštine gdje biračko tijelo čini 50 ili 60 odsto od ukupnog broja stanovnika, što ponovo ukazuje na manipulaciju.

“U Drinjači, kod Zvornika, ima registrovanih 500 birača, a na popisu je upisano 1.100 ljudi. Inače, ova mjesna zajednica nema više od stotinu učenika, što jasno pokazuje da su ovdje popisivana i lica iz inostranstva”, naveo je Pašalić.

Maksida Pirić, portparol CIK-a, kazala je kako oni pred svake izbore od Agencije za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka BiH traže podatke o aktivnim prebivalištima i ažuriraju spiskove.

“Birači iz inostranstva se moraju posebno registrovati inače neće biti upisani u spiskove”, kazala je ona.

Pravo glasa na lokalnim izborima prošle godine imalo je 3.144.296 građana, dok je popis, prema preliminarnim rezultatima, pokazao kako u BiH živi njih 3.721.622.

/Nezavisne novine/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender