24. 10. 2021.
Vukovar: Opet razbijena tabla

Vukovar: Traže referendum protiv ćirilice

Štab za odbranu hrvatskog Vukovara i Udruženje hrvatskih vojnih invalida najavili su da će 17. novembra početi da prikupljaju potpise za raspisivanje referenduma o proglašenju Vukovara mjestom posebnog pijeteta kao i za prevremene parlamentarne izbore.

Tomislav Josić, predsjednik štaba, organizacije koja okuplja protivnike ćirilice, rekao je da je “problem Vukovara hrvatski problem, a ne samo vukovarski, jer je Vukovar simbol Domovinskog rata”.

Josić je rekao da će se za nekoliko dana znati kakvo će biti referendumsko pitanje.

Inače, ovo udruženje bilo je organizator protesta povodom postavljanja dvojezičnih -ćiriličnih i latiničnih tabli u Vukovaru, kada su one i nasilno skidane i lomljene, što se poslije proširilo i na druge sredine u Hrvatskoj u kojoj trećinu stanovništva čine Srbi i imaju pravo na dvojezičnost.

Vukovarske vlasti su nedavno izglasale promjene statuta kojima je taj grad već proglašen mjestom posebnog pijeteta, i u kojem je u upotrebi samo hrvatski jezik i latinično pismo.

Premijer Hrvatske Zoran Milanović nije isključio mogućnost da izmjenjeni Statut grada Vukovara završi na Ustavnom sudu.

“Ako se neko bude na ovakav Statut žalio, recimo Veće nacionalnih manjina, onda Ministarstvo uprave mora poštovati određenu proceduru i velike su šanse da to na kraju završi na tumačenju Ustavnog suda”, rekao je Milanović.

Srbi iz Vukovara najavili su da će tražiti ocjenu zakonitosti tog akta, a predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine u tom gradu Đorđe Macut kazao je da će “sasvim sigurno” izraziti svoje nezadovoljstvo najprije preko Ministarstva uprave.

Predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća i potpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac je juče najavio da će se srpska manjinska zajednica u Hrvatskoj tim povodom obratiti nadležnim međunarodnim institucijama pri UN, EU i OEBS-u.

Inače, na današnjoj konferenciji za novinare govorili su i predstavnici udruženja vojnih invalida.

Oni su naveli da su aktivirali svoju odluku o prikupljanju potpisa za prijevremene parlamentarne izbore zbog, kako su naveli, mnogih problema koje vlada ne rješava, piše agencija Hina.

Predsjednik tog udruženja Josip Đakić obrazložio je da se hrvatskim ratnim invalidima već osmi put smanjuju prava i ocijenio da sadašnja kriza pokazuje vladinu nesposobnost.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender