27. 11. 2021.
Zdrava hrana koja to nije

Zdrava hrana koja to nije

Zdrava hrana koja to nije

Pirinčane galete

Njihova dobra strana je da sadrže malo kalorija. Sa druge strane predstavljaju veoma siromašan izvor vitamina, minerala, vlakana, i teško mogu da savladaju glad. Osim toga, njihov glikemijski indeks je jedan od najviših među namirnicama, pa zato utiču na nivo insulina drastičnije nego bijeli hleb ili šećer. Rezultat toga je skladištenje masti umjesto da ih vaš organizam troši. U mnogim prodavnicama ćete ih naći među zdravom hranom, što ne znači da to i jesu.

Štanglice od žitarica

Napravljene su od prirodnih sastojaka i kao takve trebalo bi da posluže kao alternativa ostalim slatkišima. Problem je što većina ovakvih proizvoda sadrži kukuruzni sirup kao jedan od glavnih sastojaka. Ovaj sirup je jedan od najmoćnijih sastojaka u ishrani koji može natjerati vaš organizam da pretvara ugljene hidrate u masti. Zaključak je da ih možete jesti, ali nemojte očekivati da izgubite kilograme, savjetuje “MH”.

Pšenični krekeri

Većina njih ima malu prehrambenu vrijednost. Osim u slučaju kad su napravljeni od cijelog zrna (integralni), njihov glavni sastojak je bijelo brašno. Zato oni veoma brzo podižu nivo šećera u krvi i insulina. A da biste utvrdili koliko su zdravi, obratite pažnju na sadržaj vlakana u krekerima. Ako sadrže manje od dva grama, slobodno ih vratite tamo odakle ste ih i uzeli.

Izvor: Mondo

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender