30. 11. 2021.
Čola pjeva tehno

Čola pjeva tehno

Čola pjeva tehno

U muzičkom studiju Zorana Kikija Lesendrića na Adi Ciganliji u srijedu se okupila nekolicina prijatelja našeg najpopularnijeg pop pevača Zdravka Čolića, kako bi preslušala njegov novi, 14. po redu studijski album “Vatra i barut”.

Na njemu je 12 pjesama. Čola je autor devet, a većinu tekstova su, osim pjevača, napisali Momčilo Bajagić i Marina Tucaković. Postprodukcija je rađena u londonskom studiju “Er”, gdje je Džordž Martin napravio neke od najvažnijih albuma “Bitlsa”.

Kreće prva stvar, “Esma”. Zarazni ritam, zapaljiv refren, ulazi u uvo već na prvo slušanje. “Hitična” je i druga pjesma “Vatra i barut” u kojoj je gitaru svirao Vlatko Stefanovski. Zdravko nam objašnjava kako mu je jedan od najboljih gitarista bivše Jugoslavije rekao da mu je odavno velika želja da uradi pjesmu sa njim.

Tom susretu je prisustvovao i producent Nikša Bratoš koji je Stefanovskom kazao: “Odlično, imamo ne jednu, već dve pesme za tebe.” Čola naglašava da je Vlatko svoju solo deonicu odsvirao kao Karlos Santana, ali i da malo vuče na “Van Halen”.

Inače, Vlatko je gostovao i u numeri “Zar se nismo shvatili” Sarajke Maje Sar. Poslije dvije brze, uslijedila je raskošna i moćna balada zagrebačke kantautorke Antonije Šole “Što ti dadoh”.

Prisutni u studiju pažljivo upijaju tekst koji je Čola s lakoćom otpjevao. Kada je utihnuo posljednji ton, svi su bili jednoglasni – mnogo je jaka! Jedna od onih koje direktno ulaze u kategoriju “evergrin” i antologiju ovdašnje pop muzike.

– Meni je ovo najbolja pjesma na albumu – primećuje Kiki Lesendrić.

“Sarajevo” na tekst Duška Trifunovića i Bajage, slavi pjevačev rodni grad, veselost i opuštenost njegovih stanovnika i ljepotu njegovih žena.

– Ovako nešto do sada nikada nisam izvodio – najavio je Čola pjesmu “Šok šok”. U pitanju je tehno. Možda neko to ne voli, ali meni se sviđa i mislim da će di-džejevi na svojim nastupima sigurno usemplovati dio ove pjesme, zbog odgovarajućeg ritma.

Pjevač sve vrijeme stoji. Ako i za trenutak sjedne, brže-bolje ustane sa stolice. Znatiželjan je da čuje komentare, ali to ne pokazuje. Pijucka se šampanjac. Političar Zoran Baki Anđelković klima glavom. Sviđa mu se. Dok se studijom razliježu zvuci “Samo pričaj” Bruna Kovačića, za koju Čolić kaže da je teška za izvođenje jer je pjeva u rasponu od nekoliko oktava, pristiže i Kikijev drug Mlađan Dinkić.

Pozdravlja se sa Čolom, a onda pada dogovor da se ponovo preslušaju “Esma”, “Vatra i barut” i “Što ti dadoh”. Razlog je što Čolić još razmišlja da li da prvi singl sa albuma, koji će se u prodaji naći krajem meseca, bude brža ili laganija pjesma. Mišljenja su različita, ali koju god da izabere – neće pogriješiti. Većina numera će, ionako, sama pronaći put do publike. Vidjelo se to i po tome što su prisutni u studiju već na drugo slušanje zapamtili i pjevušili refrene.

/Novosti/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender