25. 10. 2021.
Vlada uplatila sredstva lokalnim zajednicama

Izvještaj Savjetu bezbjednosti UN: Zatvoriti OHR

Prisvajanje doslovno neograničenih političkih ovlašćenja visokog predstavnika nad BiH je pravno neodbranjivo, a nastavak njegovog prisustva guši demokratski razvoj BiH, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose s javnošću.

U izvještaju se opisuju napori Vlade Republike Srpske usmjereni ka jačanju ekonomije Srpske kroz provođenje dalekosežnih ekonomskih reformi, radi poboljšanja njenog poslovnog okruženja, te kroz kontinuirano usklađivanje njenih zakona i propisa sa standardima EU.

Izvještaj, takođe, pojašnjava zbog čega je decentralizovana struktura BiH, propisana Ustavom BiH, Aneksom četiri Dejtonskog sporazuma, i potpuno usklađena sa članstvom u EU, od suštinske važnosti za budućnost BiH.

Ovaj izvještaj prikazuje i potrebu za reformom pravosudnih institucija BiH, da bi se, uprkos otporu ovih institucija, promjenama dostigli evropski standardi.

U izvještaju je pojašnjeno da već duže vrijeme postoji snažan međunarodni konsenzus da BiH ne predstavlja prijetnju miru, te da poslije skoro 18 godina mira i napretka u BiH više nije potrebno da Savjet bezbjednosti UN djeluje u skladu sa poglavljem sedam Povelje UN, s obzirom da ne postoji “prijetnja miru, kršenje mira ili akt agresije”.

Republika Srpska, kao jedna od strana potpisnica svih aneksa koji čine Dejtonski sporazum, redovno dostavlja svoje izvještaje Savjetu bezbjednosti UN, uoči njihovog polugodišnjeg zasjedanja o temi situacije u BiH.

Ovaj deseti izvještaj Republike Srpske Savjetu bezbjednosti UN odnosi se na period od maja do oktobra ove godine.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender