Jeremić u trci za generalnog sekretara UN?

Jeremić u trci za generalnog sekretara UN?

Osnivanje Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj /CIRSD/ prvi je korak na Jeremićevom putu koji treba da rezultira zauzimanjem pozicije na kojoj se trenutno nalazi Ban Ki Mun.

“Ozbiljno je posvećen Centru, planira da putuje po svijetu i ispunjava ciljeve ovog tijela. On nije slučajno sve svoje saradnike iz perioda predsjedavanja Generalnom skupštinom UN pozvao da mu se pridruže u bordu CIRSD-a, a ni oni nisu slučano prihvatili poziv”, kaže dobro upućeni sagovornik “Blica”.

Isti izvor navodi da je plan da se tokom prvih godinu dana CIRSD postavi na noge, a zatim, nakon Jeremićeve zvanične kandidature, da svi članovi borda, u dijelovima svijeta iz kojih dolaze, krenu u kampanju.

Isti izvor dodaje da je još jedan od razloga zbog kojeg se Jeremić odlučio da se kandiduje taj što su svi potencijalni protivkandidati koji su se do sada u javnosti pominjali “slabi”.

Mandat generalnog sekretara UN Ban Ki Muna ističe u decembru 2016. godine, a očekuje se da će njegov nasljednik doći iz redova istočnoevropskih država, kroz postupak rotacije šest regionalnih grupa u UN.

Kao mogući kandidati pominju se slovački diplomata Miroslav Lajčak i direktor Uneska Bugarka Irina Bokova, a kandidata mora da predloži država.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender