“London želi da vidi Srbiju u EU”

“London želi da vidi Srbiju u EU”

“London želi da vidi Srbiju u EU”

Ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije Branko Ružić je u izjavi Tanjugu rekao da Ujedinjeno kraljevstvo želi da vidi Srbiju kao punopravnog člana EU, kao i da se ta zemlja zalaže za mir i prosperitet u regionu i implementaciju Briselskog sporazuma, a što je kompatibilno politici srpske vlade.

“Naše bilateralne odnose težimo da gradimo, prije svega na kredibilitetu ove vlade i onoga što je Vlada Srbije do sada učinila i u tom pogledu naišli smo na zaista pozitivnu ocjenu dosadašnjeg učinka”, rekao je Ružić.

On je podvukao da je za Srbiju strateški najvažnije da postoji puno razumijevanje njene pozicije i da je zajednički cilj i nje i Ujedinjenog kraljevstva da se zemlja nađe u EU.

Govoreći o pregovaračkom okviru za Srbiju, Ružić je rekao da će to biti dokument na kome će raditi svih 28 zemalja članica EU i koji će na neki način definisati strukturu i buduće korake u procesu pristupanja Srbije EU.

Međutim, kako je objasnio, proces pristupanja Srbije EU imaće svoje specifičnosti, imajući u vidu da će implementacija Briselskog sporazuma i normalizacija odnosa Beograda i Prištine biti proces koji će teći paralelno.

“Zato je važno da i od strane visokih funkcionera u Londonu imamo visok nivo razumijevanja u vezi sa koracima koji će biti vođeni u budućem periodu”, rekao je Ružić.

On je dodao da se može očekivati da pregovarački okvir korespondira sa potrebama i ciljem koji baštine i Srbija i Ujedinjeno kraljevstvo, a to je da Srbija postane član EU i da, najkasnije u januaru 2014. godine, bude održana međuvladina konferencija.

Ružić je dodao i da su članovi srpske delegacija i njihovi sagovornici u Londonu, zajednički osudili incidente i nasilje koji su se desili na izborima u Kosovskoj Mitrovici 3. novembra i izrazili očekivanja da će to biti ispravljeno na ponovljenim izborima, kako bi se poštovala demokratska procedura i uvažio legitimitet građana Kosovske Mitrovice.

Tokom boravka u Londonu Ružić i šef pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević su se, između ostalih, sastali sa ministrom za evropske poslove Dejvidom Lidingtonom, političkim savjetnikom premijera Dejvida Kamerona za proširenje EU i zapadni Balkan Patrikom Rokom i predsjednikom Odbora za EU pitanja Doma lodrova u britanskom parlamentu lordom Bozvelom.

Ružić i Miščevićeva su posjetili i Ministarstvo unutrašnjih poslova u Londonu.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender