22. 10. 2021.
Ogromna radijacija – posljedica pada meteora u Rusiji

Ogromna radijacija – posljedica pada meteora u Rusiji

Ogromna radijacija – posljedica pada meteora u Rusiji

Asteroid koji je zaparao nebo nad centralnom Rusijom prošlog februara, povrijedivši više od 1.200 ljudi, imao je daleko veće posljedice nego što su naučnici prvobitno zaključili, ističu istraživači u tri studije koje su u srijedu objavljene u časopisima “Nature” i “Science.”

Udarni valovi od eksplozije meteora, koja se dogodila 15. februara, 30 kilometara iznad gusto naseljenog ruskog grada Čeljabinsk, bili su dovoljno jaki da obore ljude na pod, objašnjavaju stručnjaci, dodajući da je užarena lopta bila je 30 puta svjetlija od Sunca i ispuštala dovoljno ultraljubičaste radijacije da izazove instant opekotine.

Eksplozija iznad Čeljabinska bila je ravna eksploziji oko 500 kilotona TNT, što je 30 puta jače od nuklearne bombe koja je bačena na Hirošimu.

http://www.youtube.com/watch?v=dBvotWfR3j4

Prema novim analizama, obavljenim na osnovu stotine video snimaka, asteroid je ušao u Zemljinu atmosferu brzinom od 19 kilometara u sekundi, tj. nešto brže nego što su pokazivala ranija mjerenja.

Timovi stručnjaka analizirali su fragmente prikupljene sa zemlje i ustanovili da je pre nego što se obrušio na zemlju asteroid letio relativno kratko, oko 1,2 miliona godina.

Naučnici vjeruju da je meteorit nekada bio dio većeg objekta s kog je otkinut usljed dejstva zemljine gravitacije tokom nekog od prethodnih preleta.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender