30. 11. 2021.
Oporavak mozga različitim bojama svjetla

Oporavak mozga različitim bojama svjetla

Oporavak mozga različitim bojama svjetla

Ovom tehnikom utišavaju se preaktivni neuronski krugovi u mozgu, a naučnicima je pomogla da shvate da različiti setovi neurona zajedno rade u svrhu ispunjenja neke moždane funkcije, objavljeno je na portalu Moj doktor.

Jedan od autora tog istraživanja, prof. Ed Bojden s poznatog tehničkog fakulteta Masačusets objasnio je da njegov tim sada proučava dva neuronska puta ne bi li otkrio kako se oni međusobno “slažu”.

“Ova tehnika pomoćiće nam da shvatimo kako treba kontrolisati neuronske krugove, zbog čega ćemo moći bolje da razumijemo i lječimo poremećaje mozga, što trenutno predstavlja jednu od najvećih medicinskih potreba u svijetu”, objasnio je dr Bojden.

Istraživači su stvorili nervne ćelije mozga, neurone, koji u sebi imaju dva gena naziva Arč i Mak, a koji stvaraju proteine koji se aktiviraju svjetlom.

Aktivnost tih neurona blokira se nakon što se izlože žutom i plavom svjetlu, jer se aktiviraju proteini koji spriječavaju nervni prenos kroz te neurone.

Koautor istraživanja Brajan Čouv je rekao da “na ovaj način možemo programirati mozak da pomoću različitih boja svjetla otkrije i po mogućnosti ispravi “pokvarene” neuronske krugove zbog kojih se razvija bolest”.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender