27. 11. 2021.
Otkrijte mapu svijeta nakon topljena leda na polovima

Otkrijte mapu svijeta nakon topljena leda na polovima

Otkrijte mapu svijeta nakon topljena leda na polovima

Na našoj planeti ima oko 20 miliona kubnih kilometara leda koji je prevashodno koncentrisan na polovima i prekriva oko 10 odsto zemljine površine.

Naučnici vjeruju da će trebati oko 5.000 godina da se sav led na planeti istopi usled porasta temperatura, ali upozoravaju da je taj proces već započeo.

Geografska karta, objavljena na internet sajtu casopisa National Geographic prikazuje Zemlju onakvu kakva bi izgledala nakon potpunog topljenja leda i porasta nivoa mora od 65 metara.

Svoju simulaciju, naučnici su zasnovali na znanjima o Eocenu, jednoj od epoha Paleogena, tokom koje je došlo do drastičnog porasta temperatura i do integralnog topljenja glečera na Zemlji.

Na mapi Zemlje kakva bi mogla da bude za 5.000 godina, Evropa je gotovo u cjelosti uništena. London, Venecija i cijela današnja atlanstka obala bi nestali, zajedno sa Holandijom i Danskom.

U Južnoj Americi, voda bi progutala Buenos Aires, urugvajsku obalu i Paragvaj, dok bi u Sjevernoj Americi ta sudbina zadesila Kaliforniju kao i čitav atlantski dio kontinenta.

Afrika bi bila relativno pošteđena, ali bi ogromna prostranstva crnog kontinenta bila nemoguća za život zbog previsokih temperatura. U Egiptu, Aleksandrija i Kairo bi nestali u vodama Sredozemnog mora.

Na istoku Azije, jedan deo Kine, Bangladeša i indijska obala, u kojima danas živi oko 760 miliona ljudi, bili bi potpuno poplavljeni, a Australija bi izgubila čitavu svoju obalu gdje trenutno živi 80 odsto njenog stanovništva.

Tokom vijekova, temperatura na Zemlji je porasla za pola stepena Celzijusa, izazvavši porast nivoa mora od 17 centimentara.

Agencija za zaštitu životne okoline (EPA) saopštila je da smanjenje ledenog pokrivača zavisi od nekoliko faktora, kao što su visoke koncentracije gasova sa efektom staklene bašte u atmosferi i prirodni klimatski procesi.

Pogledajte interaktivnu mapu na ovom linku.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender