16. 10. 2021.
Patrijarh Irinej: Radije bez Evrope, nego bez Kosova

Patrijarh Irinej: Radije bez Evrope, nego bez Kosova

“Ako je cena ulaska u Evropu da se otcepi Kosovo, mi se onda `zahvaljujemo` Evropi. Mi ćemo radije ostati sami bez Evrope, ako to tako mora da bude, ali sa našim Kosovom”, rekao je patrijarh Irinej u Patrijaršiji, prilikom susreta sa učesnicima međunarodne Panevropske konferencije o poštovanju ljudskih i vjerskih prava.

Patrijarh Irinej je rekao da je Kosovo srpska istorija, kultura i duhovnost i da Srbija ne može da se odrekne Kosova, te da međunarodna zajednica mora da nađe rješenje.

“Ako smo tri veka sa Šiptarima mogli da živimo zajedno, zašto ne bismo mogli danas”, dodao je on, pozivajući međunarodnu zajednicu da omogući izbjeglim Srbima da se vrate na Kosovo i Metohiju.

Napomenuvši da je istorijsko sjedište srpskog patrijarha u Pećkoj patrijaršiji, on je rekao da bi SPC i srpsko biće “ostalo bez svog srca ako bi Kosovo bilo u drugoj državi”, prenijeli su beogradski mediji.

Predsjednik Međunarodne panevropske unije Alan Teronir rekao je da Srbija ima evropsku istoriju i kulturu i da ova organizacija nestrpljivo očekuje da Srbija postane punopravna članica EU.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender