24. 10. 2021.
Poetska drama o smrti 12 beba

Poetska drama o smrti 12 beba

Poetska drama o smrti 12 beba

Najavio je ovo za “Glas Srpske” reditelj Aleksandar Pejaković, koji će režirati priču inspirisanu istinitim događajem iz 1992. godine, kada su u Kliničkom centru u Banjaluci zbog nedostatka kiseonika umirale bebe, ali i bubrežni bolesnici.

– U pitanju je kamerna predstava za 50 gledalaca po izvođenju. Ovaj komad nastaje već duže vrijeme, jer za osnovu nema dramski tekst, već arhivsku dokumentaciju vezanu za tragične događaje iz 1992. godine – objasnio je Pejaković.

Iako se u nastanku ovog komada koristi dokumentarna građa, predstava, kako kaže Pejaković, neće biti dokumentaristička, već u prvom redu poetska ratna drama sa akcentom na banjalučku tragediju.

– Predstava u svakom slučaju neće biti jednostran pogled na smrt dvanaest beba, tako da se može očekivati iskrena, topla i potresna poetska fikcija viđena iz ugla autorske ekipe Banjalučkog studentskog pozorišta – istakao je Pejaković.

On smatra da je “velika tragedija” što se zaboravljaju svi bolni događaji i što se oni često iskorišćavaju samo u svrhu određenih promocija.

– Zato je umjetnost ta koja može da uputi udarac zaboravu. Planiramo da predstavu igramo u svim banjalučkim mjesnim zajednicama kako bismo i tamo oživjeli sjećanje na tragediju iz 1992. godine – kaže Pejaković.

Ekipa

– Glumačku ekipu predstave čine banjalučki studenti i srednjoškolci: Bojana Tomašević, Gorica Rajić, Nađa Kostić, Drago Batar, Aleksandar Ševo i Zoran Jelić. Dramaturg je Zoran Jelić, organizator Bojana Tomašević. Za grafički dizajn zadužena je Daniela Đukić, dok su stručni konsultanti Goran Jokić, Ljilja Šiniković i Zoran Bjelošević – kazao je Aleksandar Pejaković za Glas Srpske.

banjalucke_bebe_spomenik

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender