19. 10. 2021.
Servis pomaže stanarima u vezi sa ZEV-om

Servis pomaže stanarima u vezi sa ZEV-om

Servis pomaže stanarima u vezi sa ZEV-om

Naime, tim diplomiranih ekonomista, a koji su ujedno i licencirane i sertifikovane računovođe, odlučio se za ovaj potez kako bi uz nadoknadu od 2,5 do tri marke po stanu na mjesečnom nivou vodio sve poslove u vezi sa ZEV-om i tako ih oslobodio dodatnih obaveza.

Kako kažu, servis je u početku funkcionisao na principu knjigovodstvenog biroa, da bi se zbog sve većeg broja klijenata preregistrovao i specijalizovao samo za ove poslove.

“U ime stanara osnivamo zajednicu i račun, za njih vodimo poslovne knjige i izrađujemo mjesečni obračun za troškove struje, vode i lifta, koji im dostavljamo u poštansko sanduče. Takođe, mjesečni obračun troškova i naknada, kao i podnošenje prijava predajemo u Poresku upravu”, pojasnila je Bojana Vezmar, suvlasnica servisa.

Prema njenim riječima, ovaj servis nema nikakvog dodira sa novcem zajednice etažnih vlasnika, a sve uplate idu na račun zajednice i njime mogu da upravljaju za to ovlašteni članovi zajednice.

“S obzirom na veliki broj obaveza koje nosi savremeni život, uvidjeli smo potrebu da ponudimo i usluge registracije zajednice u ime i za račun etažnih vlasnika, što ima veoma dobar odjek”, kazala je Vezmarova.

Milorad Arlov, predsjednik jedne od zajednica etažnih vlasnika, smatra kako bi ipak i grad trebalo da osnuje jednu sličnu kancelariju.

“U toj kancelariji bi predsjednici dobijali pravnu pomoć i pitanja vezana za plaćanje obaveza stanara, a kojih je sve više”, rekao je Arlov.

Registrovan 1.091 ZEV

Prema podacima Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja, na teritoriji grada do sada je registrovana 1.091 zajednica etažnih vlasnika, a oko 20 odsto zgrada još nije izvršilo registraciju i upis u registar.

Kako su rekli, registracija ZEV-a je otvoren proces, a u protekla tri mjeseca u registar su upisane 22 nove zajednice.

Izvor: Nezavisne

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender