24. 10. 2021.
Uz trik, Snouden ima još podataka

Saslušanje Snoudena u Moskvi

Uz trik, Snouden ima još podataka

Prema navodima te agencije, Snoudenu su svoje šifre dali zaposleni u špijunskoj bazi NSA na Havajima, a uz pomoć njih Snouden je uspio da dođe do još povjerljivih informacija američkih tajnih službi koje je proslijedio medijima.

Međutim, prema riječima izvora bliskog nekolicini američkih vladinih timova koji istražuju štetu nastalu odavanjem važnih podataka, svi oni koji su Snoudenu dali svoje pristupne šifre kompjuterskim bazama identifikovani su i “udaljeni sa svojih zadataka”.

Drugi izvor rekao je Rojtersu da se procjenjuje da je Snouden uspio da ubijedi oko 20-25 svojih bivših kolega, zaposlenih u centru NSA za špijuniranje na Havajima, ali je to učinio tako što im je rekao da mora, kao kompjuterski administrator, “da uđe u njihove kompjutere” kako bi obavio svoj posao.

Ova posljednja informacija potvrđuje ranije navode da je slab sistem zaštite u Američkog NSA jedan od razloga što je iz te agencije uspjelo da procuri toliko mnogo povjerljivih informacija o špijuniranju, koje su uzdrmale svjetsku diplomatiju, ocjenjuje dalje Rojters i podsjeća na svoj izvještaj iz prošlog mjeseca u kom je otkriveno da NSA nije uspjela da instalira sofisticirani softver koji bi onemogućio “curenje” u svoju bazu na Havajima, neposredno pred dolazak Snoudena upravo u tu bazu.

Rojters podsjeća i da je Snouden upravo iz te baze daunloudovao na stotine povjerljivih dokumenata koje je kasnije “podijelio sa svijetom”.

Zvaničnici u NSA i Kancelariji direktora Nacionalne obavještajne službe nisu željeli da komentarišu krivičnu istragu vezanu za Snoudena. Izvori bliski istrazi o razmjeri štete koju je Snouden prouzrokovao navode da procjene sporo napreduju zbog toga što je odbjegli saradnik NSA uspio da zamete neke elektronske tragove o tome kako je pristupio tajnim dokumentima.

Iako američka vlada sada vjeruje da zna kojim je sve podacima Snouden mogao da pristupi, istražitelji nisu sigurni koje je informacije on zapravo skinuo i u kolikom broju, navode isti izvori.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender