23. 09. 2021.
Dan borbe protiv fašizma

Dan borbe protiv fašizma

Dan borbe protiv fašizma

Nasilje koje se dogodilo na njemačkim ulicama i trgovima 9. novembra 1938. godine označilo je početak državno organizovanog, pravno legitimisanog i javno podržanog progona Jevreja koji je završen ubistvom šest miliona nedužnih muškaraca, žena i djece.

Taj događaj, poznat kao Kristalna noć, smatra se simboličnim početkom holokausta i obilježava se kao Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma.

U “Kristalnoj noći” ili, kako se još naziva – Noći pogroma – njemački nacisti su 9. na 10. novembar 1938. razorili, uništili i opljačkali bezbrojne jevrejske radnje, preduzeća i institucije. Između ostalog zapaljeno je više od 1000 sinagoga, potpuno je razoreno više od 7.000 jevrejskih preduzeća, kao i brojni jevrejski domovi, bolnice, škole i druge institucije.

Tokom neobuzdanog nasilja koje je uživalo široku podršku svih segmenata nacističkih vlasti, ali i običnih građana, ubijena je najmanje 91 osoba jevrejskog porekla, a oko 30.000 je odvedeno u koncentracione logore.

Povodom obilježavanja godišnjice “Kristalne noći”, predsjednik Austrije Hajnc Fišer ocijenio je da bi i danas svi trebalo da ostanu oprezni prema antisemitizmu.

On je, nakon polaganja venca na spomenik jevrejskim žrtvama, naglasio da treba odlučno odbaciti svaki “trzaj” antisemitizma.

Prema anketi koju je objavila EU, više od tri četvrtine Jevreja u Evropi smatra da je antisemitizam u porastu u njihovim zemljama, naročito na internetu.

U okviru ankete ispitano je 5.847 Jevreja u osam zapadnoevropskih zemalja – Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Italiji, Letoniji, Švedskoj i Britaniji.

Takođe, studija koju je danas u Beču predstavila Agencija EU za osnovna prava (FRA), pokazala je da je za većinu Jevreja koji žive u EU, antisemitizam i dalje velik i značajan problem.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender