18. 10. 2021.
Huligane sa stadiona odmah u zatvor

Huligane sa stadiona odmah u zatvor

Ovo je samo jedna od mjera koju Srbija planira da sprovodi u cilju smanjenja nasilja na sportskim manifestacijama. Zabranu prisustva na stadionima neće imati samo huligani sa krivičnim prijavama, već i oni sa prekršajnim, saznaje Blic.

Kako bi se navijanje vratilo na tribine, moraće da se uspostavi efikasnija veza između policije, tužilaštva i sudova. Јedan od dugoročnijih ciljeva je presjecanje sprege finansijera huliganskih grupa sa kriminalom i utvrđivanje eventualne veze s političarima i pravosudnim organima.

Razbijanje mreže treba da ima za rezultat da se više ne dogodi da huligani sa više krivičnih prijava nikada nisu procesuirani i da stalno ponavljaju ista djela.

Јedan od članova Vladinog tima koji je radio na Nacionalnoj strategiji za borbu protiv nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama, naveo je da je ostalo da se na osnovu principa iz nje definišu, grubo rečeno, načini na koji će se ispuniti cilj.

Strategija je usvojena za period od 2013. do 2018, a dokumentom je utvrđena osnova za uspostavljanje efikasnih mehanizama i koordinacija, kao i jasne nadležnosti i odgovornosti za sistemsko sprečavanje nasilja.

Vicepremijer Aleksandar Vučić danas je najavio obračun države sa svima koji prodaju drogu i ugrožavaju bezbjednost na javnim priredbama.

Nakon sjednice Biroa za koordinaciju službi bezbjednosti, na kojoj je tema bio i problem sa huliganima, Vučić je rekao da će biti formirane dvije nove službe – jedna za borbu protiv ekstremizma i terorizma, a druga za borbu protiv narko-dilera.

Premijer Ivica Dačić istakao je da se mora promijeniti i kaznena politika kada je riječ o incidentima na stadionima. “Neophodno je da se brže izriču kazne, čak i po cijenu da bude više prekršajnih prijava nego krivičnih. Neophodno je efikasnije kažnjavanje jer sve gubi smisao poslije dugih sudskih procesa”, naveo je on.

Kaže i da će se razmotriti i mogućnost da se za nasilje na stadionima uvećaju kazne, i novčane i zatvorske.

/Blic/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender