17. 10. 2021.
Mehmedović ometa istragu

Mehmedović ometa istragu

Izjavio je to “Glasu Srpske” zamjenik ministra pravde BiH Srđan Radulj ističući da je bilo neophodno odrediti mjere koje bi omogućile prikupljanje dokaza, kao i prisustvo osumnjičenog na glavnom pretresu.

– Imajući u vidu parlamentarno razmatranje pitanja zakonitosti hapšenja Mehmedovića, te njegovog javnog pritiska na direktora SIPA i Tužilaštvo BiH, evidentno je da on utiče na tok istrage u krivičnom predmetu koji se vodi protiv njega. To je zaista neprimjereno. Tužilaštvo BiH snosi krivicu za ovakvo dešavanje, jer je trebalo da omogući da se svi dokazi pribave na zakonit način i da Mehmedović ne može uticati na svjedoke, što sada čini – rekao je Radulj.

Dodaje da Mehmedović posljednjih nekoliko mjeseci izjavama utiče na okončanje istrage u tom predmetu i da to pada na teret Tužilaštva BiH. Naglasio je neprimjeren pritisak glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića na cjelokupnu javnost BiH.

– Šta znači kad glavni tužilac javno kaže da će svako lice, aludirajući na direktora SIPA, koje bude lažno prijavljivalo krivično djelo, biti krivično gonjeno? Apsurd je da glavni tužilac, umjesto da poziva sva lica da prijavljuju krivična djela, prijeti da će oni koji to prijave biti krivično gonjeni. Time on onemogućava sprovođenje odredaba Krivičnog zakona po kome se takva djela moraju prijaviti – kaže Radulj.

On smatra da Sud BiH neće dati mišljenje na zahtjev Istražne komisije Parlamenta BiH o zakonitosti hapšenja Mehmedovića, jer bi time prejudicirao eventualni postupak koji bi se protiv njega vodio u tom sudu.

SIPA je Mehmedovića u okviru predmeta “Ozren” uhapsila 19. jula, a Tužilaštvo BiH ga je samo poslije nekoliko časova pustilo na slobodu. U Tužilaštvu BiH kažu da je istraga u predmetu “Ozren” u toku, ali da ne mogu dati više detalja.

Šef Operativnog tima za traženje nestalih RS Goran Krčmar kaže da istragu u slučaju “Mehmedović”, bez obzira na postojanje dokaza, koči Tužilaštvo BiH.

Mehmedović se dovodi u vezu i sa oružjem koje je u julu i 1. novembra pronađeno na području Tešnja. Ratni komandanti Armije RBiH iz Tešnja Muharem Ahmić i Sabahudin Sinanović izjavili su da im je Mehmedović 2000. godine tražio da zakopaju naoružanje na lokalitetu Kaloševići. Tužilaštvo Mehmedovića nikada nije saslušalo o tome.

U Ministarstvu odbrane BiH rekli su u petak da Oružane snage rade na kompletiranju izvještaja o rezultatima izviđanja terena u Tešnju u vezi sa naoružanjem pronađenim 1. novembra, te da će taj izvještaj biti dostavljen Predsjedništvu BiH.
Radojičić

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić ocijenio je da je u slučaju Mehmedovića riječ o krupnoj aferi.

– Ne samo što se tiče oružja, nego je ona i u vezi sa ratnim periodom. Ozbiljne nesuglasice postoje na relaciji Tužilaštvo – SIPA i bilo bi dobro da Parlament BiH objektivno utvrdi šta je istina – rekao je Radojičić.

Izvor: Glas Srpske

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender