Dačić na skupu u Kosovskoj Mitrovici

Srbija ponosna na svoju antifašističku tradiciju

Dačić je, na centralnoj državnoj svečanosti povodom Međunarodnog dana protiv fašizma i antisemitizma, koja je održana u Kolarčevoj narodnoj zadužbini, istakao da je holokaust “najveći poraz čovečanstva u istoriji”, koji ne smije da se ponovi.

On je podsjetio da je zastrašujuća činjenica da je u Drugom svjetskom ratu ubijeno šest miliona Jevreja i da je to organizovala njemačka država, pišu beogradski mediji.

Dačić je naveo da je Srbija već 1942. godine, prema zvaničnim izvještajima koji su slati u Berlin, “bila očišćena od Jevreja i Roma”, napomenuvši da je prije Drugog svjetskog rata u Srbiji živjelo 15.000 Jevreja i da 90 odsto njih nije preživjelo.

“Sa ovog mesta želim da pošaljem jasnu poruku da mlade treba vaspitavati u duhu nenasilja, rodoljubivosti, razumevanja i poštovanja različitosti”, naglasio je Dačić.

Državnoj ceremoniji, koju je organizovala Vlada Srbije, prisustvuju i ministar odbrane Nebojša Rodić, ministar bez portfelja Aleksandar Vulin, kao i predstavnici vjerskih zajednica, jevrejske i romske zajednice i preživjeli zatočenici logora smrti iz doba Holokausta.

Nakon govora premijera Srbije uslijedio je koncert “Poslanica ljubavi” koji izvodi ansambl “Metamorfozis”.

Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma obilježava se kao znak sjećanja na 9. novembar 1938. godine, odnosno “Kristalnu noć” kojom je počeo organizovani progon Jevreja u nacističkoj Njemačkoj.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender