16. 10. 2021.
Usvojena Deklaracija kojom se upozorava na položaj Srba u Hrvatskoj

Usvojena Deklaracija kojom se upozorava na položaj Srba u Hrvatskoj

Radojičić je naveo da se ta pitanja odnose i na pristup suđenjima i otkrivanju ratnih zločina počinjenih u Hrvatskoj.

“Cilj mog prisustva bilo je da u ime institucija i naroda Republike Srpske pružim razumijevanje i podršku radu Srpskog narodnog vijeća i borbi za ostvarivanje boljih prava Srba u Hrvatskoj, koji se suočavaju sa još mnogo izazova i poteškoća”, rekao je Radojičić.

On je dodao da Srpska sarađuje sa Srpskim narodnim vijećem, čiji su predstavnici često gosti u Banjaluci, kao što i predstavnici Srpske učestvuju na njihovim događajima u Zagrebu i Hrvatskoj.

“Želimo da u tom kontaktu, s jedne strane, izrazimo razumijevanje, a s druge strane, u našem kapacitetu koliko možemo da podržimo rad i borbu za bolja prava Srba u Hrvatskoj”, naglasio je Radojičić.

On je naveo da je Skupštini Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu prisustvovalo oko 1.700 učesnika koji su članovi lokalnih skupština i drugi zvaničnici iz reda srpskog naroda, te predsjednik Vlade Hrvatske Zoran Milanović, izaslanik NJegove svetosti patrijarha srpskog Irineja vladika Fotije, predstavnici predsjednika Hrvatske i Srbije, te predstavnici nevladinih organizacija.

Radojičić je napomenuo da je današnja Skupština Srpskog narodnog vijeća druga poslije ratova na ovim prostorima i raspada Jugoslavije, te da baštini tradiciju nekadašnje srpske skupštine iz Sremskih Karlovaca od prije 150 godina.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender