19. 10. 2021.
Čarobna kutija zvana radio

Čarobna kutija zvana radio

Čarobna kutija zvana radio

Radio je naziv za bežični prenos i detekciju komunikacionih signala elektromagnetnih talasa čije su frekvencije niže od frekvencije vidljive svjetlosti. Radio talasi putuju kroz homogeni prostor (vazduh ili vakuum) pravolinijski, u svim pravcima.

Nikola Tesla je zvanični pronalazač radija. On je prvi razvio i objasnio način za proizvodnju radio frekvencija, princip usaglašenih rezonatnih kola u predajnoj i prijemnoj anteni i javno predstavio principe radija i prenos signala na velike daljine. Za ovaj svoj pronalazak je 1897. godine dobio patent broj 645576 za uređaj opisan kao „bežični prenos podataka“.

22

24.decembra 1906.godine, radio-operateri na brodovima u Atlantskom okeanu blizu američke obale začuli su čudne stvari. Prvo je to bila violinska muzika. Zatim su čuli ljudski glas.

44

Glas je pripadao čovjeku po imenu Reginald Fessenden. On je radio na izradi uređaja koji može da emituje ljudski glas ili muziku koristeći radio.

Odlučio je da ga isproba po prvi put 24.decembra. Bio je to prvi put da se ljudski glas čuo na radiju.

5

Poboljšanja u radio tehnologiji su ubrzano dolazila. Velike kompanije su postale zainteresovane. Oprema za emitovanje i radio-prijemnici su bili poboljšani.

14 godina nakon što su glas gospodina Fessendena čuli radio-operatori na moru, prva prava radio emisija je emitovana. Ona je stigla iz grada Pittsburgha u Pennsylvaniji.

4

Radio-program je bio emitovan na stanici KDKA naveče 2.novembra 1920.godine. Čovjek koji je govorio na radiju je bio Leo Rosenberg. Objavljivao je prve rezultate predsjedničkih izbora između Jamesa Coxa i Warrena Hardinga.

Prvi spiker

U roku od godinu dana, mala radio-stanica je zaposlila prvog radio-spikera na svijetu. Njegovo ime je bilo Harold Arlin.

8

Prve emisije KDKA su vodile ka uspjehu u radio industriji. Ljudi su počeli da kupuju prve radio-aparate. Ostale kompanije su zaključile da radio donosi zaradu. Samo 4 godine nakon prvog emitovanja KDKA, u SAD je bilo 600 radio-stanica. Radio-stanice su takođe započinjale emitovanje u ostalim zemljama.

6

Radio-stanice su počele da prodaju “air time” – vrijeme u programu kao način isplate svojim radnicima i potrebne opreme. Nekoliko minuta vremena u programu je bilo prodato različitim kompanijama, tako da su one mogle slušaocima radio-stanice reći o svojim proizvodima. Ova metoda izdržavanja radija, i kasnije televizije se i danas koristi.

15

Radio je promjenio način razmisljanja i življenja ljudi. Omogućio je skoro svakome da čuje novosti o važnim dogadjajima u isto vrijeme. Političke kandidate su mogli da čuju milioni slušalaca. Iste pjesme su slušane širom zemlje.

33

Rad britanskog naučnika Jamesa Maxwella i njemačkog naucnika Heinricha Hertza je vodio ka razvoju moderne komunikacione tehnologije. Ovo uključuje televizijske emisije, korišćenje satelita, mobilnih telefona, radio-kontrolisanih igračaka, i još mnogo toga.

Šta su radio talasi?

Elektromagnetna energija putuje skoro kao okeanski talas – gore i dole, gore i dole. Ona putuje brzinom svjetlosti – 299,792.458 metara svake sekunde.

Naučnici su saznali kako da razdvoje radio-talase u različite dužine zvane frekvencije. Ovo omogućuje mnogim radio-stanicama da emituju u isto vrijeme i da se međusobno ne ometaju.

2

Većina radio-frekvencija na svijetu je nazvana po Heinrichu Hertzu. Na primjer, jedna emituje na 630 kilohertza. Ovo se zovu srednji talasi. Kilo znači hiljadu. Hertz znači ciklusa ili talasa u sekundi.

Kratki talasi se mogu čuti na veoma velikim udaljenostima, ali ponekad signal nije čist. Međutim, radio-tehnologija nastavlja da se usavršava. Danas se emituje ka satelitima u svemiru, koji šalju signal nazad ka stanicama na zemlji (površini), koje emituju programe sa čistim signalom. Većina današnjih stanica program emituje na ultrakratkim talasima (FM,MHz).

11

Danas je čak moguće koristiti računar za povezivanje sa hiljadama radio-stanica na svijetu. Mi mislimo da bi gospodin Hertz bio veoma ponosan na mali uređaj, za koji je mislio da nikada neće biti od ikakve upotrebe.

Eksperiment

Sada ćemo objasniti elektromagnetne talase. Započećemo sa eksperimentom gospodina Hertza. I Vi možete da isprobate ovaj eksperiment. Veoma je jednostavan. Prvo, pomjerite kontrole na Vašem radiju na područje gdje se stanice ne primaju.

Sada, biće Vam potrebna obicna 9 V baterija i metalni novčić. Držite bateriju blizu radija i lupite njen vrh novčićem. Trebali biste čuti kvrcanje na radiju.

Vaš novčić i baterija su veoma uprošćen radio-predajnik. Ovaj radio neće emitovati jako daleko. Međutim, ako imalo znate Morseov kod, mogli biste da komunicirate sa ovim uređajem.

Istorija i razvoj medija regiona

rakovica

1923. godine sagrađena je zgrada za radio-stanicu naspram željezničke stanice u Rakovici. Jedan od tri predajnika služio istovremeno i za radio-telegrafiju i za radio-difuziju. Istovremeno je adaptirana prostorija za radio-centar u Ulici Kneza Mihaila br.42. Zgrada radio-stanice u Rakovici je prva zgrada u Evropi namjenski izgrađena za jednu radio-stanicu

1929.

(24. mаrta, u 10.00) svеčаnо pоčео sа rаdоm Rаdiо-Bеоgrаd, i uklјučiо sе u skrоmnu mrеžu јugоslоvеnskih rаdiо-stаnicа: Rаdiо-Zаgrеb (еmituје prоgrаm оd 15. mаја 1926.), Rаdiо-Ljublјаnа (оd 28. оktоbra 1926.), Rаdiо-Skоplје (оd 27. јаnuаrа 1941.). U svijеtu: Rаdiо-Bеč pоčео dа еmituје prоgrаm 1924.; Rаdiо-Rim 1924.; Radio-Тоkiо 1925.; Radio-Моskvа 1925. gоdinе.

Radio Banjaluka počeo je sa radom 2. februara 1967. godine.

Kako radi predajnik?

predajnik

Radio-predajnik je elektronski uređaj koji stvara električne oscilacije visoke frekvencije, pojačava ih i moduliše korisnim signalom informacije, i preko predajne antene zrači ih u slobodni prostor.

U studiju i u režiji nastaje sve ono što čujete. Ko je “kuhinja” radija.

9

13

O radiju kao najbržem mediju može se pisati i pričati danima. Mnogi poznavaoci medija će reći da upravo radio ima posebnu čar, dušu… Uz vas je u svim prilikama, bilo da odmarate, putujete, radite, šetate…

9

/istorijat radija,twr.serbia,wikipedia,internet/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender