Milunka Savić od danas među velikanima (FOTO)

Milunka Savić od danas među velikanima (FOTO)

Milunka Savić od danas među velikanima (FOTO)

Srpski patrijarh je rekao da je srpska heroina Milunka Savić žrtvovala sebe, doživjela i snosila sve teškoće rata i stradanja i dočekala ono za šta se i borila – slobodu srpskog naroda.

“Niko nije tako shvatio ili malo je onih koji su tako shvatili odnos prema otačestvu, veri i svemu onome što se srpski zove”, smatra patrijarh Irinej.

PATRIJARH SRPSKI IRINEJ

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić istakao je da nikada nije kasno da se isprave greška prema Srbiji i njenim velikanima, koji su bili marginalizovani u vrijeme komunizma.

“Tako je Milunka Savić podelila sudbinu Srbije i bila nevidljiva, neprimetna, beznačajna – ne za Srbiju, nikada za Srbiju, već za komunističku Jugoslaviju. Zato što je ostala Srpkinja i srpski borac, a nije postala Jugoslovenka i nije bila jugoslovenski partizan”, istakao je Nikolić.

On kaže kako vjeruje da će Srbija očuvati sjećanje na ženu koja je u mnoštvu hrabrih muškaraca bila najveći junak Prvog svjetskog rata.

“Sada i ovde, odajući počast Milunki Savić, dan uoči proslave potpisivanja primirja u Prvom svetskom ratu, mi, zahvalni potomci, odajemo počast svim svojim junačkim precima”, poručio je Nikolić.

Prema njegovim riječima, Milunka je simbol opšte borbe Srbije za slobodu, a svojom hrabrošću, viteštvom i rodoljubljem bila je primjer savremenicima, a potomcima učitelj koji svojim životom pokazuje kako se voli i brani otadžbina.

Predsjednik Srbije je naveo da uz Milunku Savić pristaju sve najljepše srpske riječi – heroina Velikog rata, ikona i simbol Prvog svjetskog rata, Orleanka u šinjelu, mati srpske siročadi, uzor, zaboravljeni junak.

“Milunka je simbol herojstva sa devet ljutih rana zbog želje da Srbija bude slobodna, žena ratnik kojoj se divi vasceli svet”, rekao je Nikolić.

On je naglasio kako je Milunka Savić na putu do Aleje velikana i uz vojne počasti još jednom prošla pored svog vrhovnog komandanta Radomira Putnika.

TOMISLAV NIKOLIC

Milunka Savić rođena je krajem 19. vijeka u selu Koprivnica, nedaleko od Raške, a nakon što se priključila se srpskoj vojsci, učestovala je u Balkanskim ratovima, prerušena u muškarca, kako bi bila uz svog brata.

Njena “tajna” otkrivena je pošto je u Bregalničkoj bici /1913/ ranjena u grudi.

U Prvom svjetskom ratu bila je dio čuvenog “Gvozdenog puka” i teško je ranjena u glavu u Makedoniji 1915. godine. Odmah, po oporavku , priključila se saborcima na solunskom frontu.

Poslije rata izvjesno vrijeme je živjela u BiH, gdje je tokom kratkog braka rodila jednu i usvojila tri kćerke. Othranila ih je radeći kao čistačica u Hipotekarnoj banci u Beogradu.

Umrla je 5. oktobra 1973. godine, zaboravljena od društva.

Milunka Savić, nosilac je vojne zlatne Karađorđeve zvezde sa mačevima, zlatne medalje za hraborost “Miloš Obilić”, Legije časti IV stepena, Legije časti V stepena, francuskog Ratnog krsta i spomenica /Albanska spomenica i spomenica Solunskog fronta 1915-1965/.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender