18. 10. 2021.
Oduzeta roba vrijedna oko 100.000 KM

Oduzeta roba vrijedna oko 100.000 KM

Na graničnom prelazu Hukića brdo, u blizini Bihaća, zaustavljen je kombi austrijskih registarskih oznaka u kome su bila lica čiji su inicijali E.A. i H.M. iz Bihaća.

Oni su carinskim organima prijavili za uvozno carinjenje korištene stvari poput tekstila, kuhinjskih elemenata, aluminijumskih stepenica i velikih plastičnih buradi, ali je pregledom utvrđeno da je riječ o novoj robi koju su u BiH pokušali da uvezu kao korištenu s namjerom da se plate manje uvozne dažbine.

Riječ je o 2.759 komada različitih tekstilnih proizvoda koji su bili sakriveni u plastičnim buradima i kutijama, a ukupna tržišna vrijednost oduzete robe procijenjena je na 90.000 KM.

Protiv lica koje je pokušalo nezakonito da uveze robu u BiH pokrenut je prekršajni postupak pred nadležnim sudom, saopšteno je iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Na Graničnom prelazu Pavlovića most, kod Bijeljine, zbog utvrđenih carinskih prekršaja od dva lica oduzeta je različita roba vrijedna nekoliko hiljada maraka. Riječ je, između ostalog, o 30 parfema poznatih svjetskih robnih marki.

Robu su u BiH pokušala prokrijumčariti lica čiji su inicijali Š.K. iz Gradačca i B.M. iz Doboja. Neprijavljena roba je oduzeta, a protiv lica koja su počinila carinske prekršaje pokrenuti su prekršajni postupci pred nadležnim sudom u Bijeljini.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH pozvala je sve građane da na otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a. Svi pozivi su besplatni.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender