16. 10. 2021.
Smjene kadrova SDS-a neće proizvesti nikakvu štetu Srpskoj

Smjene kadrova SDS-a neće proizvesti nikakvu štetu Srpskoj

Govoreći o smjenama kadrova SDS-a u institucijama BiH, Košarac, koji je nedavno izabran na funkciju predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH, naveo je da je to logična posljedica jednostranog odstupanja SDS-a od platforme o zajedničkom političkom djelovanju na nivou institucija BiH.

Košarac je na današnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci zahvalio organima SNSD-a za dužnost koja mu je povjerena u institucijama BiH i delegatima u Domu naroda parlamenta BiH koji su podržali njegov izbor, te dodao da je imenovanje obavljeno u skladu sa prethodnim dogovorom u stranačkim organima.

On je rekao da je za prvog savjetnika u svom kabinetu imenovao Marka Đogu, doktora ekonomskih nauka i asistenta na Ekonomskom fakultetu u Istočnom Sarajevu.

Košarac kaže da SDS plaši narod ovih dana šireći dezinformacije da je pozicija Republike Srpske ugrožena u Sarajevu, te ističe da je u periodu vladavine SDS-a na nivou BiH do 2006. godine ta politika devastirala Srpsku na način da je 68 nadležnosti preneseno sa nivoa Srpske na nivo BiH.

“SDS je 68 izvornih dejtonskih nadležnosti Srpske prenio u Sarajevo, dok su samo tri nadležnosti prenesene u skladu sa Ustavom i odlukama parlamenta Srpske”, podsjetio je Košarac.

On je naveo da od 2006. do 2010. godine, kada je SNSD sam vršio vlast u Sarajevu nijedna nadležnost nije prenesena sa nivoa Republike Srpske na nivo BiH i napomenuo da će kadrovi, koji će iz SNSD-a doći u Sarajevo, biti profesionalno kredibilni i da će na kvalitetan ustavan način štititi interese Srpske u skladu sa Ustavom BiH.

Košarac je odbacio optužbe opozicije da SNSD rasporodaje prirodna bogatstva, navodeći da su organi PDP-a imali sastanke u Sudu i Tužilaštvu BiH jer su kolektivno odgovarali zbog kriminala u šumama.

“Niko danas ne priča o ukidanju Srpske i centralizaciji BiH zato što su već 2006. godine SNSD i Milorad Dodik udarili snažne temelje i otpor takvoj priči”, istakao je Košarac.

On je zaključio da SNSD zna odgovorno da štiti interese Republike Srpske i da će to raditi i ubuduće.

Košarac je optužio SDS da u Sarajevu sa Islamskom vjerskom zajednicom i bošnjačkim političkim partijama “ruše Republiku Srpsku”.

“Predstavnici SDS-a često su pred stranim ambasadorima govorili da se ne slažu sa politikom Milorada Dodika i da bi oni prihvatili nastojanja međunarodne zajednice za ustavnim rješenjima, ali da to ne mogu dok je Milorad Dodik na vlasti”, rekao je Košarac.

SNSD, rekao je on, jedva čeka 5.oktobar 2014. godine kada će pokazati SDS-u gdje je toj stranci mjesto.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender