27. 11. 2021.
Jedini spas u jedinstvu

Jedini spas u jedinstvu

“Jedini spas je u jedinstvu, u onim vrednostima kojima je naša istorija i kultura živela i u onome što ostaje vredno za sva vremena”, rekao je patrijarh Irinej obraćajući se na promociji monografije “Ratni album 1914-1918” u Domu Vojske u Beogradu.

Patrijarh je uporedio stradanja Srba i Jevreja, navodeći da je srpski narod po stradanju odmah iza, ako ne i izjednačen sa Jevrejima. “Veliko je čudo što nas danas ima ovoliko. Stradanja su dolazila, nažalost, od hrišćanskih i nama bratskih naroda. Mnogo puta je čovek stroži u odmazdi od svog Boga”, rekao je patrijarh Irinej.

On je dodao da je čudno da je srpski narod stradao od hrišćanskog i bratskog pravoslavnog naroda Bugara.

Patrijarh je istakao da se danas “ježi koža od zločina ljudskih nad čovjekom, koji se i danas ponavljaju”, te podsjetio na stradanja Srba u “žutoj kući”.

On je dodao da je 19. i 20. vijek pun tragedije i da je stradao nevini narod.

“Donekle možemo razumeti odbranu od napada, ali kada sila moćnih čini zločine nad nevinim narodom, to je zločin kojem se i nebo protivi”, rekao je patrijarh srpski Irinej.

On je podsjetio na stradanja Srba u topličkom kraju, koje su Bugari gotovo istrijebili, kao što je to bila i namjera moćnih sila da isto učine i sa BiH i da uzmu i istrijebe srpski narod sa tih prostora.

“Strašno je to, mi smo narod koji vrlo brzo zaboravlja ono što se ne sme zaboraviti. Stradanja ne smeju nikada da budu zaboravljena”, poručio je patrijarh, navodeći da posebno mladi zaboravljaju i odriču se rodne grude odlazeći u inostranstvo.

U ovoj knjizi potpukovnika Andra Popovića, koja je izašla u izdanju “Pravoslavne reči” iz Novog Sada i sastavljena je od fotografija svih značajnih vojnih i političkih ličnosti koje su učestvovale i odlučivale o toku rata, predgovor su napisali predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i književnik Milovan Vitezović.

Vitezović je rekao da je želja Nikolića da ovaj album preda ili pošalje državnicima u svijetu, što će biti najbolja odbrana srpske istine.

Na promociji knjige govorili su Nikolić, Vitezović, istoričar Dragoljub Živojinović, istoričar umjetnosti Nikola Kusovac, a skupu su prisustvovali i direktor Predstavništva Republike Srpske u Beogradu Mlađen Cicović, ministar odbrane Srbije Nebojša Rodić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije LJubiša Diković i mnoge javne ličnosti iz kulturnog života.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender