25. 10. 2021.
Karađorđevići pritiskali Tijaninog oca da im da ostatak novca

Karađorđevići pritiskali Tijaninog oca da im da ostatak novca

Karađorđevići pritiskali Tijaninog oca da im da ostatak novca

“Blic” je prije dva dana otkrio istinu o novcu prikupljenom za malu Tijanu, ali ovaj slučaj i dalje prate brojne kontroverze i misterije. Kako se radi o slučaju koji je od početka bio u žiži javnosti, iz MUP-a su kontaktirali Ognjenoviće kako bi vidjeli da li je bilo pritisaka na njih i da bi se utvrdili tokovi novca.

Sa Nebojšom Ognjenovićem razgovarao je telefonom jedan od Dačićevih najbližih saradnika, a Tijanin otac je odmah na početku razgovora istakao da nije bilo pritisaka političara, ali i da je tužan zbog nekoliko stvari koje su se izdešavale.

– Ispričao je da je razočaran nekim lekarima koji su ga dugo “zavlačili” sa papirima i da je Tijana mogla i ranije da bude u bolnici u Hjustonu – kaže naš sagovornik iz vrha MUP.

Tijanin otac je dalje ispričao cijeli tok liječenja. Prvo su kontaktirali kliniku u Austriji gdje im je rečeno da su šanse za oporavak male i liječenje tamo nije bilo opcija.

Sljedeća adresa je bila klinika u Hjustonu i tada je počelo skupljanje novca. Klinici je uplaćena rata od 500.000 dolara, a nakon što je djevojčica preminula ostao je dug od oko 700.000 dolara.

– Kada smo sleteli u Beograd, nakon Tijanine smrti, na aerodromu nas je sačekala žena iz Fondacije Nj.k.v. Katarine Karađorđević i tražila da ostatak novca, nekih 700.000 dolara, ne uplatimo klinici, jer to nema svrhe, već da taj novac uplatimo na račun Fondacije – ispričao je Tijanin otac Dačićevom saradniku.

Podsjetimo, Karađorđevići su od početka bili uključeni u cijeli slučaj, a bili su i veza do klinike u Hjustonu i svojim kontaktima uspjeli su da snize cijenu lečenja male Tijane.

On je dalje naveo da je to odbio, iako su ga dugo ubjeđivali, a da je već narednog jutra poslao mejl direktoru klinike u Hjustonu u kojem je tražio da mu pošalje račun za ostatak njihovog duga klinici. Čim je profaktura stigla, dug je platio, a direktor bolnice je bio zahvalan na tome.

U razgovoru sa Dačićevim saradnikom, Tijanin otac nije ispričao šta namjeravaju da urade sa novcem poslije ostavinske rasprave.

Iz Fondacije su nam juče rekli da su iznenađeni ovim optužbama.

– Nakon Tijanine tragične smrti, Nj.k.v. princeza Katarina izrazila je u svom pismu od 24. jula 2013. zahvalnost Dječjoj bolnici Teksas na njihovom velikom trudu i najljubaznije ih zamolila da oproste preostali dug bolnici, kako bi novac mogao da se iskoristi za potrebe druge srpske djece, vjerovatno kroz fond koji bi bio osnovan pod Tijaninim imenom. U svom odgovoru od 5. avgusta 2013. direktor Dječje bolnice Teksas naveo je da nema preostalog duga za liječenje Tijane Ognjanović. Princeza Katarina je predložila odgovornima u Srbiji osnivanje humanitarnog fonda za podršku djeci kojoj je potrebno posebno liječenje. Članovi porodice Karađorđević nikada nisu vršili nikakav pritisak na bilo koga u vezi s bilo kakvom isplatom – piše u saopštenju koji su nam poslali.

Istina o novcu

• Građani sakupili 2.580.000 evra za liječenje Tijane

• Liječenje u Hjustonu plaćeno 1.110.000 dolara

• Prevoz Tijane do SAD plaćen 87.000 evra

• Avio-karte za roditelje plaćene 290.000 dinara

• Sahrana Tijane plaćena 1.600.000 dinara

• Prije odlaska u SAD majka Jelena na svoj račun prebacila 1.260.000 evra

• Na računu koji se vodi na Tijanu ostalo 405.000 evra

• Na računu koji se vodi na majku Jelenu ostalo 1.260.000 evra

• Jelena je do sada mogla da podigne sav novac

• Novac na računu Tijane mora da ide na ostavinsku raspravu

Ognjenovići nijedan dinar nisu podigli u gotovini.

Izvor: Blic

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender