Nema novog Zakona o radu do kraja godine

Nema novog Zakona o radu do kraja godine

Đokić je istakao da novi zakon sigurno neće biti usvojen do Nove godine, te da će aktivnosti na njegovom donošenju, ako bude volje socijalnih partnera, biti nastavljene sljedeće godine.

“Ovdje nije riječ o prednacrtu ili nacrtu zakona, već isključivo o radnom materijalu i u njemu nema ništa od čega bi radnici u Srpskoj trebalo da strahuju”, rekao je Đokić novinarima nakon sjednice Ekonomsko-socijalnog savjeta u Banjaluci.

Ministar rada tvrdi da se u radnom materijalu nigdje ne pominje radna sedmica od 56 časova.

“Radni materijal je pošao od toga da se sačuva princip kolektivnog pregovaranja, da zaštitimo prava koja su ugrađena u postojeći zakon. Oni koji su pročitali taj materijal smatraju da u njemu ima znatnih poboljšanja u odnosu na postojeći zakon”, dodao je Đokić.

Đokić smatra da neko u Srpskoj, plasiranjem netačnih informacija, želi da optuži njega kao ministra rada i predsjednika Socijalističke partije da hoće da donese loš zakon po radnike.

“Nikad se neću založiti za zakon koji će biti na štetu radnika u Republici Srpskoj”, poručio je Đokić.

Predsjednica Saveza sindikata Srpske Ranka Mišić istakla je da u ovom trenutku niko od socijalnih partnera nije ponudio nijedan valjan razlog za izmjenu postojećeg zakona o radu.

“Јedino što se u ovom trenutku može raditi, jeste analizirati primjenu postojećeg zakona i tražiti odgovore i rješenja za pitanja značajnog broja radnika u Srpskoj koji nemaju hljeba, ne mogu da ovjere knjižice, nemaju platu”, rekla je Mišićeva.

Ona je dodala da taj zarađeni novac ostaje u džepovima nekih ljudi.

“U Srpskoj postoje i dobri poslodavci, koji poštuju sve zakonske obaveze. Oni nam se javljaju ovih dana i tvrde da im ne smeta sadašnji Zakon o radu i Opšti kolektivni ugovor”, navela je Mišićeva.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Srpske Predrag Zgonjanin smatra da je sazrelo vrijeme za izradu novog zakona.

“Sadašnji zakon je prevaziđen. Analizirali smo zakon o radu u zemalja okruženja, evropskih država i smatramo da je novi zakon alfa i omega razvoja Republike Srpske”, dodao je Zgonjanin.

Na sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta, za predsjedavajućeg savjeta u narednih 12 mjeseci, izabran je Savez sindikata.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender