22. 10. 2021.
Priječani: Odobrena isplata novca za zemljište

Priječani: Odobrena isplata novca za zemljište

Priječani: Odobrena isplata novca za zemljište

Time su mještani ove MZ došli korak bliže dugo očekivanoj izgradnji saobraćajnice.

Grad je za naknade predvidio milion maraka, a novac je obezbijeđen od kredita još u prošloj godini.

Posljednjim nacrtom rebalansa budžeta grada predviđeno je da se u toku ove i naredne godine isplati po 500.000 maraka.

Iz Administrativne službe grada rekli su da još nije poznat tačan datum početka radova, jer je u toku priprema programa rada za iduću godinu. Nakon usvajanja budžeta biće poznato koji će se radovi izvoditi.

– U toku su aktivnosti na pripremi budžeta i programa koji će krajem godine usvojiti Skupština grada nakon čega ćemo moći precizno reći o izvođenju radova – rekli su u Gradskoj upravi.

Dužina ovog putnog pravca iznosi 5.270 metara, od čega je 3.540 na području mjesne zajednice Priječani.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Priječani Nebojša Tojagić je rekao da odluka o isplati zemlje vlasnicima 210 parcela koje se prostiru uz ovaj putni pravac pravi potez Skupštine za grad i za mještane ovog kraja.

– Prošle godine u aprilu Vlada RS proglasila je ovaj putni pravac od opšteg interesa za Srpsku što će u svakom slučaju olakšati proces izuzimanja i otkupa zemljišta za potrebe izgradnje puta kazao je Tojagić i dodao da je prioritet i dalje istrajavanje u saradnji sa gradskom upravom u cilju definisanja trase koja bi se mogla graditi već 2014. godine.

Smatra da će put biti rađen u fazama jer cjelokupna izgradnja puta zahtijeva velika finansijska sredstva.

– Iz razgovora sa predstavnicima grada saznao sam da postoji mogućnost izgradnje samo jedne trase, pošto izgradnja kompletnog putnog pravca nije izvodljiva zbog stanja sa budžetom – rekao je Tojagić i dodao da bi prioritet trebalo da bude faza koja prolazi kroz same Priječane, radi povećanog intenziteta saobraćaja i sigurnosti đaka.

Škola

Ministar prosvjete i kulture RS Goran Mutabdžija rekao je da su, kad je u pitanju petorazredna područna škola “Jovan Dučić” u Priječanima, problem finansije.

– Izgradnja nove škole u Priječanima, pored postojeće iziskuje određena finansijska izdavanja. A kad su u pitanju pomenuta izdvajanja, to je stvar naše procijene gdje ćemo investirati u narednoj godini i koliko ćemo biti u mogućnosti da investiramo – rekao je Mutabdžija.

/Glas Srpske/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender