26. 09. 2021.
Sofija: Studenti u lancima

Sofija: Studenti u lancima

Sofija: Studenti u lancima

Na ulicama se okupilo oko 4.000 antivladinih demonstranata.

Nastavnici, glumci i intelektualci, podržali su proteste na Univerzitetu u Sofiji, a studenti su u znak podrške kolegama u prestonici blokirali najmanje 18 drugih univerziteta širom zemlje, javio je AFP.

“Proglašavamo totalnu okupaciju”, objavili su studenti u Sofiji na svojoj Fejsbuk stranici, u nastojanju da ponovo podstaknu masovne proteste protiv korupcije i siromaštva, koji su ranije ove godine potresli Bugarsku.

Predstavnik studenata, Ivan Vitanov je agenciji Frans pres rekao da će “blokada” trajati dok god bugarska vlada ne podnese ostavku, kao i da se u Rektoratu nalazi stotinak studenata.

Manja grupa studenata okupila je glavnu zgradu Univerziteta u Sofiji pre 19 dana, zbog čega su otkazana sva predavanja, ali je studentima, profesorima i drugim zaposlenima do sada bilo dozvoljeno da uđu u zgradu.

Studenti traže ostavku vlade premijera Plamena Orešarskog, nove izbore i iskorenjivanje korupcije u politici, a danas ih je podržalo oko 4.000 ljudi, koji su demonstrirali protiv vlade na ulicama, noseći transparente sa natpisima “Dole mafija” i “Mi ostajemo, vi emigrirajte”.

Nekoliko hiljada ljudi okupilo se i juče na antivladinom mitingu “Pohod pravednosti” u Sofiji, koji su organizovali studenti.

Bugarsku, najsiromašniju članicu Evropske unije, potresaju masovni antivladini nemiri od februara. Tehnokratska vlada Orešarskog došla je na vlast u maju, posto je prethodni kabinet bio primoran da zbog protesta podnese ostavku.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender