Srbija opet nekome smeta

Srbija opet nekome smeta

“Po treći put u rasponu od jednog veka Srbija nekome smeta. Da li će pobednice dozvoliti pokušaje revizije istorije, izmišljanjem terorističkog akta kao razloga za početak Prvog svetskog rata? Da li su žrtve pravedne borbe za slobodu uzaludne? Mi nemamo pravo da ostanemo nemi, makar se ta laž oličila u jednom jedinom glasu”, ističe Nikolić.

Nikolić u autorskom tekstu za “Politiku” ocjenjuje da se “otvara prostor da stvarni krivci operu savjest i krvave ruke i skinu krivicu sa svojih pleća”.

“Pomirenje, na kome se s pravom insistira u današnje vreme, ne sme ponovo da pogazi male države i narode. Ne sme da se insistira na nasilnom menjanju istorije, nema pomirenja na uštrb istine i pravde”, naveo je Nikolić.

Nikolić ocjenjuje da su Srbi postali apriorni krivac za mnoge nedaće izazvane greškama svjetskih moćnika, za Prvi svjetski rat, rat u bivšoj Jugoslaviji, ali naglašava da Srbija neće odustati od istine i da hrabar i pravdoljubiv srpski narod neće ustuknuti pred silom novca i ucjena, niti odustati kada ga prikazuju obješenog na trgovima evropskih gradova.

Navodeći da su katastrofi Prvog svjetskog rata prethodila stremljenja pojedinih državnika da se pregaze drugi narodi, Nikolić ocjenjuje da je uvod u taj rat bila aneksija BiH, s ciljem Austrougarske monarhije da osvoji nekadašnje teritorije Osmanskog carstva i da slomi srpski otpor.

On dodaje da su pripreme Austrougarske i Njemačke za rat trajale više od šest godina, te ističe da je cilj Austrougarske monarhije bio i da “potpuno neutrališe, asimiluje i marginalizuje Srbiju i srpsku naciju na teritoriji Bosne, Hercegovine, Crne Gore, Stare Srbije, Srbije, Makedonije”.

Navodeći da nisu samo pravoslavni Srbi bili pripadnici “Mlade Bosne”, Nikolić dodaje da razlog za Prvi svjetski rat nije navodni teroristički akt Gavrila Principa, te podsjeća da su se carevi NJemačke i Austrougarske, Vilhelm i Franc, 23. oktobra 1913. godine sporazumjeli o uništenju Srbije.

On je naveo da Srbi treba da se zapitaju da li će ih biti za 100 godina s ovakvim natalitetom, da se u Srbiji zapitaju kako žive Srbi u Hrvatskoj, Crnoj Gori, BiH, Makedoniji, šta je urađeno za Srbe na Kosovu i Metohiji.

“Do poslednjeg daha moramo istrajno da se borimo za istinu i opstanak Srbije, očuvanje naše teritorije, naše kulture, identiteta, intelekta, jezika, istorije. Udruženi, mi ćemo uspeti”, poručio je predsjednik Srbije.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender